Järfälla kyrka

Järfälla kyrka

Tillkomstår: 1100-tal


Kommun: Järfälla

Adress: Kyrkvägen 8, 177 46 Järfälla

Närmaste SL-hållplats: Järfälla kyrka

En stenkyrka.

Järfälla kyrka. Fotograf Elisabeth Boogh.

Järfälla kyrka uppfördes under slutet av 1100-talet och dopfunten dateras till 1100-talets andra hälft. Kyrkans äldsta del omfattar korets västra del och långhusets två östra travéer.

Den medeltida gråstenskyrkan har en långsträckt och smal plan, rektangulärt långhus i fyra travéer, smalare kor, sakristia i norr och vapenhus i söder. I början av 1200-talet höjdes taket och kyrkan fick en övervåning. Under 1300-talet utvidgades kyrkan åt väster med en travé och fick ett gotiskt fönster i söder, sakristia byggdes i norr och fick samtidigt som koret ett gotiskt ribbvalv i tegel. Samtidigt eller något senare förlängdes koret mot öster med ett lägre men välvt parti.

Under 1400-talets mitt fick långhuset tre kryssvalv av tegel med helstensribbor, och ett vapenhus byggdes i söder med valv som slogs samtidigt med långhusets. Under samma århundrade utvidgades långhuset med ytterligare en travé som täcktes av ett tegelvalv med halvstensribbor. Någon gång under 1400-talet fick kyrkan också västportal. Av den romanska kyrkan återstår långhusets två östliga travéer med sydportal samt korets västparti med rester av ett troligen planerat östtorn. 

1751 genomfördes en omfattande reparation av kyrkan. 1825 vidgades fönsteröppningar åt söder och fönster togs upp mot norr. 1927 genomgick kyrkan ytterligare en genomgripande restaurering då ytterväggarna kalkades. Interiören och inredningen, som främst härrör från 1700- och 1800-tal, konserverades. 

Söder om kyrkans kor, på kyrkogården, ligger det Adlerbergska gravmonumentet – en pyramid av finhuggen sandsten uppförd 1762. Mycket talar för att det är ett verk av Jean Eric Rehn, en vid denna tid flitigt anlitad gravvårdsskapare, Rehn har även avritat Cestius-pyramiden i Rom, som tjänat som förebild.

Under medeltiden etablerades nya gårdar i socknens norra och västra, mera skogrika trakter. Folkmängden ökade, vilket ledde till flera utvidgningar av kyrkan under medeltiden. I likhet med många andra uppländska medeltidskyrkor byggdes Järfälla kyrka invid en viktig vattenled, och ligger i närheten av Bällstaån. Den uppfördes intill den gamla häradsvägen, som troligen har förhistoriska anor. Två runstenar ska ha varit placerade vid kyrkan.