Samtyckesinställningar

Vi använder kakor (”cookies”) för att hjälpa dig att navigera effektivt och för utföra vissa funktioner, till exempel skapa en vandring. Du hittar detaljerad information om alla kakor under respektive samtyckeskategori.

De kakor som är kategoriserade som "Nödvändiga" lagras i din webbläsare eftersom de är behövs för att möjliggöra de grundläggande funktionerna på webbplatsen.... 

Alltid aktiverad

Nödvändiga kakor krävs för att aktivera de grundläggande funktionerna på denna webbplats, som att tillhandahålla säker inloggning eller att justera dina samtyckesinställningar. Dessa kakor lagrar ingen personligt identifierbar data.

Funktionskakor hjälper till att utföra vissa funktioner som att dela innehållet på webbplatsen på sociala medieplattformar, samla in feedback och andra tredjepartsfunktioner.

Analyskakor används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa kakor hjälper till att ge information om mätvärden som antalet besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla, etc.

Prestandakakor används för att förstå och analysera webbplatsens nyckelprestandaindex, vilket hjälper till att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna.

Inga kakor att visa

Annonskakor används för att ge besökarna skräddarsydda annonser baserat på de sidor du besökt tidigare och för att analysera annonskampanjernas effektivitet.

Stockholms läns museum kommer inte använda sig av annonser.

Inga kakor att visa

Angarns kyrka

Angarns kyrka

Tillkomstår: 1280-talet


Kommun: Vallentuna

Adress: Angarns-Lundby 9, 186 91 Vallentuna

Närmaste SL-hållplats: Angarns kyrka

En stenkyrka.

Angarns kyrka. Fotograf Mattias Ek.

Angarns kyrka byggdes troligtvis under 1280-talet och kan vara en av de äldsta salkyrkorna i Uppland. Sakristian och vapenhuset har tillkommit något senare, och varken vapenhusets eller sakristians murar ligger i förband med långhuset. 

Salkyrkans långhus var ursprungligen täckt av ett tunnvalv med treklöverformad genomskärning, något som var vanligt under folkkungatiden. Vid okänd tidpunkt har kyrkan brunnit varpå trätunnvalvet brann ner och murarnas övre del förstördes. Efter branden försågs långhuset med ett platt innertak av trä och samtidigt sänktes vägghöjden med ungefär en halv meter. Vapenhuset lämnades utan innertak med synliga takstolar. Långhusets innermurar är vitputsade och den enda utsmyckningen består av en profilerad trälist mellan det segementformade taket och väggen. Vid en storm 1729 blev kyrkan svårt skadad och först 1795 – 1796 försågs långhuset med nya takstolar. Sakristian och vapenhuset har dock kvar den medeltida takstolskonstruktionen. 

Historiskt och naturskönt: Angarns kyrka och dess omgivningar

Angarns kyrka ligger i ett kuperat och variationsrikt landskap. Kyrkan och kyrkogården ligger på ett dominerande höjdläge i västra delen av kyrkbyn med utsikt över jordbrukslandskapet mot väster och norr. Flera fornlämningar skvallrar om att trakten kring Angarn varit bebodd i flera tusen år. Här finns bland annat ett stort antal runstenar från 1000-talet liksom flera hällristningar från yngre bronsåldern, då bebyggelsen var omfattande. Under medeltiden fanns här en vik som stod i förbindelse med Långhundraleden, den så kallade Angarnsjöängen. Angarn hade ett strategiskt läge utmed en farled och var lätt att nå i landskapet. Under 1800-talet torrlades sjön för att man skulle utvinna mer åker och samtidigt förbättra förhållandena för den befintliga intilliggande odlingsmarken.