Shabnam Faraee

Shabnam Faraee

1971

Konstverk: Solstjärna

En skulptur av en guldglänsande stjärna på en gräsmatta.

Shabnam Faraee©/Bildupphovsrätt 2023 Foto: Jenny Bergensten.

Shabnam Faraee jobbar med illustration, mönster och grafisk design med berättande i fokus. Att dokumentera arbetsprocessen är en viktig del av hennes arbete för att sprida och bevara kunskap. Hennes huvudfokus har sedan 2017 varit hantverk och dess roll i det moderna samhället, som ett verktyg för långsam produktion..

Hon säger:

”Jag har alltid varit mycket för att göra saker, i stället för att teoretisera. Jag hade svårt att förstå nyttan med all teori i grundskolan. Det finns så mycket praktisk hantverkskunskap som kan berika livet på ett djupare plan. Det här fick mig tidigt att känna att jag skulle trivas inom konsten, att skapa. Jag tänker att fysiska material är vår räddning från det virtuella. Något som fastställer att platser och händelser är på riktigt och gör dem tydliga. En lite enklare förklaring är att inget annat i livet gjorde mig lika fokuserad och upprymd.”

Hon är född i Kurdistan, uppvuxen i Teheran och bor i Stockholm sedan 2002. Hon har en examen i industridesign från Art University i Teheran och en masterexamen i grafisk design och illustration från Konstfack. Hennes visuella uttryck präglas ofta av mötet mellan den iranska och den svenska bildtraditionen.

Hennes verk finns representerade i Nationalmuseums samlingar.

Citatet är från en Artikel i Tecknaren nummer 1, mars 2021. Text: Johan Kellman Larsson.
Övriga källor från konstnärens hemsida.