F
Scrolla ner för mer
arrow-left

Förråd

I förrådet finns tunnor, krukor och verktyg. Den vanligaste maten var gröt och fisk. Ibland fick man kött till gröten. Hela familjen drack ofta öl eftersom det inte alltid fanns rent vatten. 

En del mat förvarades i krukor som den här. (Foto Historiska museet)

Rum

I det här rummet har någon sin sovplats men det är också ett rum för arbete.  Många av rummen användes till en sak på dagen och som sovplats på natten. Pojken mal mjöl och i bakgrunden ser du en vävstol.  

Stora rummet

Mitt i huset låg ett stort rum där eldstaden fanns. Elden gav värme och ljus. Det var runt den som alla samlades för att äta och umgås. Det var också hit gästerna fick komma. Rummet kunde också användas för att sova i.  

Djur i huset

Familjen behövde sina djur för att överleva. Därför fick djuren bo i samma hus. Då blev det lätt att hålla koll på dem och skydda dem mot rovdjur. Dessutom gjorde djuren att det blev varmare i huset.  

Loftet

Det var viktigt att ha mat hela vintern. Därför har familjen torkat och sparat mat på loftet. Kött, bröd och säd till människorna och hö till djuren. Här är maten skyddad från fukt, mögel och hungriga djur.