Underbart när torpet doftar av nyskurade golv!

På vårkanten känns det härligt att åka ut till lantstället och öppna för säsongen. Vi tar in vårens första späda blomster, scilla, tulpaner, björkris, och ställer i en vacker glasvas, ärvd av mormors mor. Som vanligt vänder vi den lilla naggen bort. De gamla gedigna trägolven börjar kännas varma under fötterna, men de ser vid en närmare titt lite livlösa ut och på ett ställe finns en fläck från gröt som spilldes vid adventsmyset. 

Den som vill förhöja upplevelsen av en vårdad byggnadsidyll, gör rätt i att skura och rengöra de gamla golven med väldoftande såpa enligt gammal tradition! 

Så här går det till, och jag rekommenderar alla er avundsvärda torpägare att göra det nu när försommaren närmar sig! 

Material du behöver för att skura golv

  • Skurborste på långt skaft, så att ryggen håller genom hela arbetet. 
  • Hink eller balja till tio liter vatten. 
  • En stor PET-flaska till rent kallt vatten. 
  • Linoljesåpa, tre deciliter, av god kvalitet. Är golvet torrt som fnöske, eller nyinlagt, använd mer såpa. 

Så här skurar du golv

Häll upp kallt vatten i hinken. Blanda cirka tio liter vatten med två–tre deciliter flytande såpa. Använd en fet linoljesåpa som kommer att skydda golvet mot fläckar och smuts och som även kommer att fungera som en sorts impregnering. Såpan får gärna innehålla minst 40 procent olja. 

Innan det roliga – själva såpskurningen – börjar, flytta undan alla möbler och dammsug noggrant golvet och mellan springorna.

Blötlägg sedan ett stort parti av golvet som du tänkt börja med, med rent kallvatten från flaskan. Därefter påförs såpvattnet med hjälp av att doppa skurborsten i blandningen i hinken och sedan skura bräda för bräda. Arbeta med skurborsten i golvbrädornas längdriktning och se hur golvet rengörs. Har golvet en svår fläck, tag då extra såpa på skurborsten. Men glöm aldrig att först blötlägga golvbrädorna! Att lägga såpa direkt på torrt trä ger fula fläckar.

Till sist, torka upp såpvattnet, och våttorka noggrant med rent vatten efteråt så att golvet inte gulnar. Låt golvet torka och njut sedan av den fräscha ljusa känslan i rummet! 

Att tänka på vid såpskurning

Kom ihåg att olika träslag får skilda färgresultat av såpskurning. De två vanligaste träslagen på våra svenska torpgolv: grangolv och furugolv, blir ljusa respektive något mörka. Och anledningen till att använda kallt vatten vid skurningen, och inte varmt, är att varmt vatten missfärgar skurgolvet som grånar.

Om skurgolv

Ett skurgolv är ett obehandlat golv som varken lackats eller målats, utan har en naturligt ren yta. Det skall gärna såpskuras med linoljesåpa varje år vid torpsäsongens start! Däremellan kan det våttorkas med såpvatten efter behov. Det går även att lägga in nya trägolv och göra dem till skurgolv. Använd då obehandlade golvbrädor av högsta kvalitet. Lägg dem alltid med kärnsidan uppåt, det vill säga så att det som är det innersta av trädet ligger uppåt, och skura golvet flera gånger innan golvet tas i bruk och rummet möbleras! Ett underhållet skurgolv är hållbart, miljövänligt, skönt att gå på och mycket vackert! 

Lycka till!

Om skribenten

Hedvig Bellberg är bebyggelseantikvarie på Stockholms läns museum.