Estrid – en 1800-tals kvinna?

Idag har vi gett Estrid ett svärd att hålla i, istället för de små barnskor som hon brukar ha i handen.

En hand håller i ett par tofflor, en hand håller i ett svärd och en kvinna.
Exempel på klädsel och accessoarer.

Vad Estrid själv skulle ha föredragit har vi ingen aning om, men att hon håller i barnskor till vardags är ingen slump. De könsroller som idag appliceras på forntiden, har lite att göra med hur dagens samhälle ser ut, men det har nästan allt att göra med hur 1800-talet och stora delar av 1900-talet såg ut. Nyligen publicerades ett inlägg på DN debatt om hur den svenska historieskrivningen fortfarande utgår ifrån den samtid och de könsroller som var rådande då vetenskaper som arkeologi och historia formades. En epok då männen hade mer makt och som debattörerna påpekar – det är under denna korta epok som historiens kvinnor glöms bort!

Envist klamrar sig dessa synsätt kvar idag och ofta smyger de sig in, lite halv obemärkt, i bakgrunden där de upprätthålls. Ta en extra titt nästa gång du besöker en skyltad fornlämning – kanske finns 1800-talet där genom en teckning av den aktive vikingen som hugger ved, medan kvinnan står i bakgrunden, ofta inaktiv eller möjligen med ett barn i kjolfållen. Eller kanske läser du ett blogginlägg om hur feminismen gått för långt och hur bloggerskan längtar tillbaka till grottstadiet där mannen drog in kvinnan i grottan efter klubbat ner både henne och ett vildsvin.

Det finns mängder av exempel på hur traditionella könsroller vårdas med hjälp av historia och arkeologi som ”facit”. Ett facit som framförallt speglar de senaste 200 årens syn på hur kvinnor och män bör vara och bete sig. Att ge Estrid ett svärd kan synas lite lamt, ja ja kvinnor kunde minsann också slåss, men det som bytet uppmärksammar är att till vardags så sitter det ett par små barnskor där istället – för det är något som passar Estrid, en kvinna.

Läs mer

www.dn.se/debatt/vit-flack-i-historiebockerna-det-var-kvinnor-som-styrde (prenumeration på DN krävs)

nyheter24.se/noje/kronika/757377-vi-behover-riktiga-karlar-och-man-inga-javla-hen

Om skribenten

Tove Stjärna. Tidigare medarbetare på Stockholms läns museum. Tove Stjärna är arkeolog.