Besöksmål: Tereuma

Kommun: Vallentuna

Konstnär: Cecilia Ömalm Krajcikova
Tillkomstår: 2012

På åtta armar, täckta av trådar och  djur har maneten Tereuma tagit plats i parken. De trådiga armarna tycks rinna ut i sanden. Tänk om maneten fick liv och kunde röra på sig! Då skulle den ta sig fram långsamt och slingrande. Eller vad tror du?

©Cecilia Öhman Krajcikova/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

Dess naturliga plats är vatten. Där skulle den smälta in men här på land syns den tydligt på håll med sin vita färg och trådiga yta. En yta som liknar stuckatur; takdekorationer som du kan se i hus och våningar från förr.

”Jag gör arkitektur av något som lever, en slags organisk stuckatur”, säger konstnären Cecilia Öhman Krajcikova.

Hon fick i uppdrag att göra en skulptur som är i samspel med omgivningen. Formen är inspirerad av en manet som kallas Tereuma. Skulpturen är 2,3 meter hög och har en omkrets på 8 meter.  Den är gjord i betong och konstnären har tagit hjälp av stuckatören Gabriel Monsalves.

©Cecilia Öhman Krajcikova/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

Maneten är också som en liten byggnad. Om du går in i den och tittar upp i manetens huvud så ser du himlen genom ett hål rakt ovanför.  Vissa maneter har fyra hjärnor som gör att de kan se med 360 graders synfält.  Vilka håll kan du se åt när du är inne i skulpturen? Alla nyfikna och leksugna får plats inuti. Både vuxna och barn.

Konstnär: Cecilia Ömalm Krajcikova

 

close-icon