Ted Gärdestad

Ted Gärdestad

Konstnär: Annika Heed

Tillkomstår: 2006

Material: Brons


Kommun: Sollentuna

Besöksmålstyp: Musik, Människor, Offentlig konst

Adress: Ted Gärdestads plats

Närmaste SL-hållplats: Rådanvägen

Bronsskulptur av gestalt som spelar gitarr och står på en grå sten.

Ted Gärdestad. ©Annika Heed/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Rebecka Walan

På Ted Gärdestads plats i bostadsområdet Silverdal finns en skulptur och ett minnesmonument över sångaren, kompositören och musikern Ted Gärdestad. Statyn står på en plats där Ted Gärdestad ofta lekte som barn. Han tittar upp mot skyn och spelar gitarr. Vi känner igen honom med sin korta lugg och långa hår på sidorna. Men istället för kläder från som jeans och skjorta har han på sig en fotsid klädnad.

Bronsskulptur av gestalt som spelar gitarr och står på en grå sten.
Ted Gärdestad. ©Annika Heed/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Rebecka Walan

Konstnären Annika Heed berättar att det handlade om att hålla fokus på ansiktet och gitarren och på själva spelandet. När hon gjorde skulpturen utgick hon från fotografier av Ted Gärdestad och lade märke till att han ofta tittar uppåt. Vad som händer då är att han blottar halsen och blir på det sättet skyddslös. Så fångade hon det sköra hos artisten.

“Jag ville skildra honom som den sökande personen han var”.

Annika Heed

Vem var Ted Gärdestad?

Det är inte att ta i att påstå han utgör ett stycke svensk musikhistoria. Han växte upp i Sollentuna och slog igenom som artist som femtonåring. Hans debutalbum Undringar kom ut 1972. Oftast gick det till så att Ted komponerade musiken medan brodern Kenneth skrev texterna. Med låtar som Jag vill ha en egen måne, Sol, vind och vatten och För kärlekens skull har Ted Gärdestad tagit plats i den svenska folksjälen. Året 1979 vann han melodifestivalen med låten Satellit.

Ted Gärdestad kom senare i livet att lida av psykisk ohälsa. När han var 41 år gammal tog han sitt liv genom att kasta sig framför tåget i Häggvik. Han ligger begravd på kyrkogården Silverdals griftegård, inte långt ifrån där skulpturen är placerad.

Skulpturen

Skulpturen i brons mäter endast åttio centimeter på höjden. Men tack vare att den står på ett mindre granitblock som i sin tur är placerat på ett större stenblock kan besökaren möta artisten i ögonhöjd. Samtidigt blir det som att han står på en scen, medan den lägre stenen kan fungera som sittbänk.

Initiativet till skulpturen kom från början av en privat förening som hyllade Ted Gärdestads gärning, men själva processen ägdes av kommunen som både köpte in och förvaltar verket. Konstnärens tog fram en skiss i form av en gipsskulptur som visades för kulturnämnden. Hon samarbetade sedan med Kenneth Gärdestad som var arkitekt och även var med och utformade platsen. Han gav skulpturen sitt gillande. Det var Kenneth som valde sångtexten som nu finns ingraverad på en bronsplatta bredvid skulpturen.

Sången

Textraderna är hämtade ur låten För kärlekens skull:

Högt på ett berg står en katedral
Och pekar upp mot skyn
Men det är för himlen i dig
Och jorden i mig
Vi älskar varandra

Det är för oss solen går opp
Och lyser som guld, för kärlekens skull
Solen går opp, så oskuldsfull
Och lyser på oss för kärlekens skull

När skulpturen invigdes 2016 medverkade musikklasser från Häggviks skola som sjöng flera av Ted Gärdestads låtar. Annika Heed höll tal och det gjorde också brodern Kenneth Gärdestad. Janne Schaffer som tidigare samarbetat med Ted spelade.

Konstnären har tagit fasta på att Ted Gärdestad var vänsterhänt. Det innebär att när han spelar gitarr håller han handen mot hjärtat.

“Han spelar på hjärtats strängar”.

Annika Heed

Stenen, skulpturen och sångtexten bildar en helhet och utgör en komposition. Konstverket ger Ted Gärdestad och hans gärning en förankring till platsen och rymmer både tidlöshet och monumentalitet.

Rebecka Walan intervjuade Annika Heed i augusti 2022.

Se på film och hör konstnären berätta

Här kan du kika in konstnärens ateljé och höra Annika Heed berätta om hur skulpturen blev till.

Om konsten i Sollentuna

Den offentliga konsten i Sollentuna bär på olika lager och är från olika tider. Konsten berättar om platser, människor och ger oss inblick i både historien och samtiden. Det äldsta verket är från 1950 och det yngsta från 2019 så spännvidden av uttryck är stor. Här finns mycket spännande att upptäcka, uppleva och lära. Flera verk är taktila, du kan både känna och ta på dem.

Konsten finns på flera ställen i kommunen. Kring Sollentuna centrum hittar du flera verk, men en upptäcktsfärd till Silverdal eller Rotsunda är att rekommendera, liksom konstverket på Stallbacken vid Edsvik.