SUPER 8

SUPER 8

Konstnär: Eva Hild

Tillkomstår: 2022

Material: Rostfritt stål


Kommun: Botkyrka

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Östanvägen 3,

Närmaste SL-hållplats: Tullinge station

En silverglänsande skulptur som liknar en snirklig åtta står på en rund plattform.

Eva Hild.©/Bildupphovsrätt 2023 Foto: Jenny Bergensten.

Skulpturen i rostfritt stål glänser som silver och syns tydlig från vägen utanför skolan. Höjden är tre meter, och formen är som titeln anger en åtta. Men titeln är dubbeltydig. En superåtta kan vara en väldigt stor åtta, det kan också vara en berg -och dalbana och även ett film-format från förr, då man filmade med en superåtta-kamera. Kanske att någon associerar till ämnet matematik med en åtta på skolgården? Formen innefattar också rymd, som är en del av den skulpturala formen.

Den monumentala skulpturen fungerar som en symbol för skolan och speglar också sin omgivning. När du står intill skulpturen ser du dig själv ungefär som i en spegel på lustiga huset. Du blir smal eller tjock beroende på var du står.

Så här beskriver konstnären sitt verk:

”SUPER 8 är en skulptural kropp som handlar om rörelse, flöde och öppningar. Den sammanhängande rörformen kan ses som en tredimensionell teckning – formen är lika mycket luft och volym som den faktiska massan. Skulpturens loop består av en dubbelåtta, det finns ingen fram- eller baksida, ingen början eller slut. Verket kopplar till filmens värld, både i namnet som anspelar på ett äldre film-format och i formens rörelse och spegling”

Skulpturen används av eleverna som gärna sätter sig i åttan och då får verket en ny betydelse. Den som sitter i skulpturen får också lite bättre utsikt över skolgården.