Sittande

Sittande

Konstnär: Jörgen Hammar

Tillkomstår: 1984

Material: Brons


Kommun: Sollentuna

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Aniaraplatsen

Närmaste SL-hållplats: Aniaraplatsen

En skulptur av en liten figur som sitter med korslagda ben och armar på en enkel bänk utan ryggstöd.

Sittande. ©Jörgen Hammar/ Bildupphovsrätt i Sverige. Fotograf: Stockholms läns museum.

En liten figur sitter med korslagda ben och armar på en enkel bänk utan ryggstöd. Med uppskjutna axlar är gestalten innesluten i sig själv. Den är grovhuggen, robust och skrovlig – och samtidigt ömsint. Det är en människa i tankar, om det är en han eller hon eller hen är inte intressant. Det handlar om uttrycket. och som titeln anger att den sitter ner, eller för att ange rätt verbform; att den är sittande.

På Aniaraplatsen där det råder kommers och handel skänker bronsskulpturen, det lilla formatet till trots, en annan stämning. Stanna till en stund och se dess begrundan. 

En skulptur av en liten figur som sitter med korslagda ben och armar på en enkel bänk utan ryggstöd.
Sittande. ©Jörgen Hammar/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh

Om konsten i Sollentuna

Den offentliga konsten i Sollentuna bär på olika lager och är från olika tider. Konsten berättar om platser, människor och ger oss inblick i både historien och samtiden. Det äldsta verket är från 1950 och det yngsta från 2019 så spännvidden av uttryck är stor. Här finns mycket spännande att upptäcka, uppleva och lära. Flera verk är taktila, du kan både känna och ta på dem.

Konsten finns på flera ställen i kommunen. Kring Sollentuna centrum hittar du flera verk, men en upptäcktsfärd till Silverdal eller Rotsunda är att rekommendera, liksom konstverket på Stallbacken vid Edsvik.