Stockholms läns museum
Stockholms läns museum

Miklagård

Miklagård

Konstnär: Lars Hellström

Tillkomstår: 1964

Material: Mosaik


Kommun: Huddinge

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Solhagavägen 14-16

Närmaste SL-hållplats: Masmo tunnelbana

Abstrakt konst av mosaik på vägg. Bruna och beiga nyanser.

©Lars Hellström/Bildupphovsrätt 2025. Foto: Rebecka Walan

Miklagård är ett av de åtta konstverken på byggnaden Ormen långe i Masmo.

Mosaiken är gjord färgerna grönt, beige, brunt och rött. Färgerna och storleken på stenbitarna leder tanken till bysantinska mosaiker.  
 
Konstnären berättar:  

“Jag jobbade direkt på väggen med mosaiken. Jag började på morgonen med att lägga upp murbruk på en yta som var cirka en fjärdedels kvadratmeter, ibland mindre. Det var så mycket jag hann med på en dag. Murbruket bestod av kalk och vatten. Jag hade tidigare kluvit mosaiken i Uppsala. Det tog mig ungefär en vecka. Jag hade en huggkubbe, ett spett, en diamantborr, en mosaikhammare och höll på tills jag hade tillräckligt små bitar.  

Mosaiken jag använde bestod av marmor, kalksten och röd granit, och en särskild örebro-marmor som är grön. Jag använde spill från stenhuggare och även gamla fönsterbrädor av sten, så det var billigt material. 

De former jag jobbade med är non figurativa. Det är till stor del avlånga former med rundade hörn. Jag hade just kommit hem från Italien när jag fick uppdraget. Jag hade pluggat mosaik i Ravenna i ett läsår. Den som uppmuntrade mig till det var min lärare på Konsthögskolan Erland Melanton. (Erland Melanton har bland annat utfört konst i form av kakel på T-Centralen). Man kan säga att han vägledde mig in i mosaiken. Han sa till mig: ”Klart att du ska åka till Ravenna.” 

Jag fick ett stipendium och fick lära mig i grunden hur man gör mosaik. Att göra mosaik låg lite tiden, det var flera som jobbade med det.  

På den här tiden bodde jag i Uppsala, jag seglade till Vårby och bodde i båten medan jag jobbade. Uppdraget tog hela sommaren. Att konstverket heter Miklagård hade att göra med att Ormen långe var en vikingatida båt, och Miklagård var vikingarnas namn på Konstantinopel. Det passade bra.”  

Konstnären berättade för Rebecka Walan på telefon i mars 2025. 

Ormen långe

Ormen långe är en 300 meter lång byggnad som slingrar sig utefter Masmo-berget. Den är döpt efter ett vikingatida skepp känt för sin storlek som var hela 37 meter långt. Byggnaden stod klar 1964. På fasaden finns åtta väggfält med konstnärlig utsmyckning av lika många konstnärer. Alla verk är från samma år då huset byggdes. Fastighetsbolaget Huge utlyste en tävling inför uppförandet av konstverken.

Konsten

De åtta konstverken är alla 14 kvadratmeter och är gjorda på byggnadens socklar. Tack vare att de är i ögonhöjd är de lätta att betrakta, de flesta har också taktila värden då det finns reliefverkan i flera av verken.

Konstverken är gjorda av betong eller mosaik. Varje konstverk hör ihop med en portuppgång och på så sätt kunde, och kan ännu, de boende relatera till konsten. Att ett av verken på Ormen långe heter Att hitta hem är förmodligen ingen tillfällighet. Ormen Långe var en storskalig byggnation för sin tid, det vore inte underligt om både arkitekten och fastighetsbolaget kände en viss oro för hur de framtida hyresgästerna och deras barn skulle kunna hitta hem och känna igen sin port.

Ett kulturarv

Konstverken har hållit väl över tid, både det konstnärliga uttrycket och materialmässigt. Konsten på Ormen långe är ett fint exempel på satsningen på så kallad byggnadsanknuten konst. Byggnaden och konsten är en del av kulturarvet som är viktiga att bevara, både med tanke på det tidstypiska sammanhanget och för framtidens boende.