Människan i centrum

Människan i centrum

Konstnär: Sven Lundqvist

Tillkomstår: 2005


Kommun: Lidingö

Besöksmålstyp: Fontäner, Människor, Offentlig konst

Adress: På torget i Lidingö centrum

Närmaste SL-hållplats: Lidingö centrum

En skulptur av en som står och håller i en hatt på kanten till en fontän.

Människan i centrum. ©Sven Lundqvist/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Rebecka Walan.

Klädd i gummistövlar, linne och hatt ser hon ut att just ha klivit upp ur badet. Hon har ett godmodigt, nästan lite finurligt leende på läpparna. Sommartid porlar fontänen bakom henne. Hon håller ett stadigt tag med händerna om hatten som hon trycker ner på huvudet. Den kommer inte att blåsa av. Med sina stövlar står hon stabilt på bassängkanten.

Det är något tidlöst över henne, skulpturen vid fontänen på torget i Lidingö centrum. Hon skulle kunna vara allt mellan 30–80 år gammal, samtidigt som hon också ser flickaktig ut. Kanske bidrar skulpturens storlek till att ge kvinnan ungdom. Den är inte mer än cirka åttio centimeter hög. Eller vad tycker du? Hur gammal tror du att hon är?

Skulpturen är gjord av Sven Lundqvist, som kan sägas bidragit till att ha befolkat Lidingö – platsen där han bodde – med flera gestalter i den offentliga konsten. “Människan i centrum” köptes in till Lidingö centrums tioårsjubileum som ägde rum 2005.

En skulptur av en som står och håller i en hatt på kanten till en fontän.
Människan i centrum. ©Sven Lundqvist/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Rebecka Walan

Om konsten på Lidingö

Det finns flera offentliga konstverk i Lidingö stad. Det finns en konstnärlig förankring genom Millesgårdens konstskatt som också avspeglas i det offentliga rummet. Många av konstverken har tillkommit under senare år, både av Milles och andra konstnärer. Ett antal konstverk är också donerade. Flera av konstnärerna har varit eller är bosatta i kommunen. 

Här finns konstverk som knyter an till historien och även till historiska personer som haft koppling hit, som till exempel Raoul Wallenberg, men också verk som kan ge upphov till mer fria associationer och reflektioner.  Du kan gå en konstrunda, se flera eller bara några verk åt gången. Den offentliga konsten hittar du både i centrum, utmed vattnet och på andra platser på ön.