Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum


Kommun: Botkyrka

Besöksmålstyp: Museum

Närmaste SL-hållplats: Fittja

Låg byggnad.

Entrén till Mångkulturellt centrum. Foto: Holger Ellgaard, CC BY-SA, via Wikimedia Commons

Mångkulturellt centrum är ett kultur- och kunskapshus som arbetar med frågor om rasism och migration. Kulturcentret ligger vid Fittja gård.

Den mångkulturella almanackan

Mångkulturellt centrum (MKC) startades 1987 av Botkyrka kommun, och arbetar för att mångfald och migration ska reflekteras i den nationella självbilden. Detta gör de genom att vara ett museum och forskningscentrum. Verksamheten utgår från ämnen som jämlikhet, demokrati, segregation, rasism och kulturarv. Ett exempel på MKC:s arbetet är den mångkulturella almanackan. I verksamhetens begynnelse fick de många frågor om när till exempel ramadan firas. För att öka kunskapen om högtider och minnesdagar i det mångkulturella Sverige skapade MKC denna almanacka. Den kom ut för första gången 1990. För varje år förändras och utvecklas almanackan för att spegla samhället vi lever i.

Skåp förklädda till böcker. Bokryggarna berättar om de olika verksamheterna MKC arbetar med. Foto: Regionbibliotek Stockholm CC BY, via Flickr.

Fittja gård

Idag ligger Mångkulturellt centrum mittemot Fittja gård, en gård med anor från 1600-talet. Gårdens huvudbyggnad och de två tillhörande flyglarna, byggdes på 1810-talet i empirestil. Vid Mångkulturellt centrums start höll de till i gårdens huvudbyggnad. År 2003 fick det en egen byggnad, där gårdens stall tidigare stod. Arkitekten var Anders Landström som också har ritat Sveriges ambassad i Pretoria, Sydafrika.

Flygfoto över jordbruklandskap med sjö i bakgrunden
På andra sidan landsvägen skymtar Fittja gårds huvudbyggnad bakom träden. Mittemot ligger det nu rivna stallet, ersatt av Mångkulturellt centrum 2003. Till höger ligger gårdens tillhörande bondgård. Foto: Riksantikvarieämbetet/Lars Bergström, CC-BY, via Wikimedia Commons.

Lång historia av möten

Under 1660-talet drogs huvudvägen till Stockholm om så att den passerade Fittja gård. Platsen blev en knutpunkt och gårdens tillhörande värdshus fick privilegier att vara gästgiveri för förbipasserande resenärer. Det var ett blomstrande gästgiveri fram till mitten av 1800-talet, då södra stambanan byggdes och antalet resenärer som passerade Fittja gård minskade kraftigt.

Senare, under 1800-talets andra hälft var gården del av Fittja tegelbruk, och under första delen av 1900-talet var det ett framgångsrikt jordbruk som var känt för sin fruktträdgård. Höghus byggdes tätt intill Fittja gård under 1970-talet när Fittja blev en del av miljonprogrammet. Gårdens huvudbyggnad var under denna tid hem för Folkets hus. År 1987 flyttade Mångkulturellt centrum in på gården och blev en del av platsens föränderliga historia.

Färgfoto av två byggnader vinkelräta mot varandra med höghus i bakgrunden.
Mångkulturellt centrum bakifrån. I bakgrunden skymtar höghusen i Fittja centrum. Foto: Stockholms läns hembygdsförbund CC BY.

Ett mångfacetterat program

Mångkulturellt centrum erbjuder utställningar, utbildningar, en konstpedagogisk verkstad, ett bibliotek och en rik programverksamhet. Verksamheten strävar efter att människor ska mötas och utbyta erfarenheter. Utöver den publika verksamheten bedriver de även forskning och samarbetar med bland annat Södertörns högskola. Se Mångkulturellt centrums hemsida för mer information, MK Centrum.