Lotusblomman

Lotusblomman

Konstnär: Rebecca Brandt

Tillkomstår: 1991-2003

Material: Tegel, sten, rosa marmorkross, kattguld, bladguld


Kommun: Salem

Besöksmålstyp: Natur, Offentlig konst

Adress: Rönninge centrum

Närmaste SL-hållplats: Rönninge station

En stor rosa blomma på en röd tegelfasad.

Lotusblomman. ©Rebecca Brandt/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Jenny Bergensten.

En lotusblomma, gjord i mosaik pryder en tegelvägg till ett bostadshus mitt i Rönninge centrum. Blommans blågröna stjälk växer upp från den översta delen av en balkong på huset. Kronbladen är rosa och i mitten lyser blommans ståndare och pistill av guld. Några av kronbladen är fullt utvecklade medan några är på väg att öppna sig. Lotusblommans organiska form ger liv och rörelse åt den tegelklädda väggen.

Uppdraget

Konstnärens uppdrag bestod av färgsättning, val av material och framtagande av balkongprototyper för husen i Rönninge centrum när det skulle byggas 1991. Hon valde handslaget tegel för att fånga det gamla och rustika i den tidiga bebyggelsen i Rönninge. Balkongernas form och färg ger fasaden sprödhet med sina tunna räcken av järn. I räckena ser du en bladform som återkommer. Järntängerna är placerade med omväxlande 8 och 9 centimeters mellanrum för att skapa omväxling för ögat. Konstnären fick även fria händer att utforma en utsmyckning till byggnaden vid torget. Valet blev lotusblomman.

En stor rosa blomma på en röd tegelfasad.
Lotusblomman. ©Rebecca Brandt/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Jenny Bergensten.

Idén

Idén att gestalta lotusblomman med hjälp av stenar, i mosaik fick konstnären på en strand under en semester i Grekland. I stenarnas olika färger på stranden såg hon blommans färgskala. Så kom det sig att hon senare åkte tillbaka till Grekland för att med myndigheternas tillåtelse handplocka 1000 kg sten för konstverket i Rönninge centrum. Blommans blad är formade med murbruk. För att få murbruket att häfta har konstnären först fäst ett armeringsnät i teglet och sedan murat på detta.

Materialet

Murbruket har en svagt rosa ton som det också glimmar lite i. Detta kommer sig av att ballasten i bruket består av rosa marmorkross med inslag av kattguld som konstnären funnit i Bergsslagen. Pistillen och de andra stenarna som blänker är belagda med bladguld. Att fästa varje sten har tagit tid eftersom det dröjer innan murbruket torkar och har brunnit klart. Lotusblomman har följt mänskligheten genom tiderna och har i flera äldre kulturer betraktats som en helig symbol – en symbol för livet.

Symbol

Lotusen kan också ses som en symbol för kärleken och här var tanken att återbörda kärlek till ett område där man drastiskt högg ner träd och rev gamla hus när det nya centrumet skulle byggas. Lotusblomman är också en hälsning till näckrosorna i den närliggande sjön Flaten. Varje blad är som en egen värld, med bladnerver och olika former. En del är stora och fullt öppnade, andra är på väg att öppna sig och på några syns bladens baksida. Känslan är att om man dröjer sig kvar kommer fler blad att veckla ut sig.