Kulturvandringar – Lidingös kust

Kulturvandringar – Lidingös kust


Kommun: Lidingö

Besöksmålstyp: Kulturspår

Närmaste SL-hållplats: Larsberg

Baksidan av en sekelskiftesvilla. Framför villan står ett barrträd.

Carl Milles konstnärshem. Foto: Holger Ellgaard, CC BY-SA, via Wikimedia Commons

Längs Lidingös sydvästra strand finns tre kulturvandringar som berättar om Lidingös nationalromantiska villastäder och funktionalistiska flerbostadsområden. Turerna passerar även Carl Milles konstnärsateljé och Raoul Wallenbergs födelsehem.

Kartor och beskrivningar över de olika vandringarna finns på Lidingö kommuns hemsida Kulturvandringar – Lidingö stad.  Nedan kan du läsa kort om varje tur.

Tre radhus i olika färger.
Radhusen på Stureplatån. Foto: Anna Ulfstrand.

Torsvik till Masstorp

Vandringen karaktäriseras av arkitektur och villabebyggelse från 1900-talets första hälft. Vandring börjar med att följa Sturevägen till Stureplatån, med radhus från efterkrigstiden. Vidare fortsätter turen ned mot det som förr kallades Islinge villastad med pampiga villor i nationalromantisk stil och flera villor från senare tid, bland annat en typisk funktionalistisk vit villa ritad av Anders Hedbom från år 1933. Vidare går stigen till klippan där Carl Milles ängel står sedan 1997. Turen passerar en av Lidingös andra villastäder Herserud som bildades 1906. Här har kvarteren namn efter Sveriges landskap. Villorna går i nationalromantisk stil eller jugendbarock och mycket av helhetsmiljön är bevarad. En av de första köparna i Herseruds villastad var Carl Milles. Han köpte en tomt 1906 för att bygga sitt konstnärshem, som idag är muséet och konsthallen Millesgården.

Larsberg och Baggeby

Turen går genom Larsbergsområdet, döpt efter Lars Fresk som uppförde en flottbro från Lidingö till Kaknäs 1803. Bredvid brofästet lät han uppföra en brostuga där denna tur börjar. Flottbron var en viktig förbindelse till Stockholm för lidingöborna. Turen fortsätter längs kustsidan av Larsberg som är ett riksintresse. Kusten har förändrats från ett område med sommarnöjen i Skärgårdsnatur till ett flerbostadsområde med höga hus. Bebyggelsen runt Larsbergs centrum var Lidingös största bostadsområde när det byggdes, med 1200 lägenheter. Idag är den siffran 1500. Turen fortsätter sedan till bostadsområdet Bodal och Baggeby som är ett exempel på typisk 1950-talsarkitektur. Här ligger Bodals kyrka från 1973 som på baksidan har en sten rest till minne av de nio lidingöbor som omkom i Estoniakatastrofen. Stenen är vänd mot Värtahamnen, Estonias hemmahamn. I Baggeby låg förr en gård med medeltida anor som revs på 1960-talet. Idag ligger ett äldreboende och förskola på platsen.

En lastplats med en fabrik i tegel till vänster. I bakgrunden till höger reser sig sex höghus.
AGA-fabriken med Larsberg i förgrunden, 1972. Foto: Alf Nordström.
Skulptur av en portfölj, omgiven av grönska.
©Ulla Kraitz och Gustav Kraitz/Bildupphovsrätt 2019 Fotograf: Anneli Mannberg.

Mellan Mölna och Gångsätra

Vandringen börjar vid Kottlasjöns utlopp, tidigare kallat Mölna träsk, och fortsätter mot Mölna gård och Kvarndammen. Gårdens närhet till vattenkraft har sedan lång tid tillbaka utnyttjats för att mala säd. Turen passerar sedan Skärsätra gård med en flygel kallad Bjälbo från 1785. Under 1920-talet tillverkades ett vin här gjort på svenska bär, den så kallade Bjälbo-tappningen, som var mycket omtyckt. Inte långt från Skärsätra gård ligger slottsarkitekten Ernst Jacobssons villa Solbacken, uppförd 1883. Ursprungligen hade villan en parkliknande tomt, men den styckades av 1927. Turen fortsätter sedan till Kappsta naturreservat och sommarvillan där Raoul Wallenberg föddes. Villan brann ner på 1950-talet, och idag står en skulptur föreställande en portfölj på platsen. Den är gjord av Ulla Kraitz och en likadan skulptur står utanför FN-huset i New York för att minnas Raul Wallenbergs insatser under andra världskriget. Vandringen fortsätter sedan in i Lidingös industrihistoria och AGA-fabriken, byggd 1912. På en klippa bredvid fabriken ligger villa Ekbacken som var fabrikschefen Gustaf Daléns privatbostad från 1913.