Järfälla kommun har gjort fyra kulturstigar i Viksjö – Görvälnområdet. Området kännetecknas av ett stort naturområde längs Mälarens strand och villasamhället Viksjö. Flera av turerna passerar torp och herrgårdar. De mest välkända är Viksjö gård och Görvälns slott.
Kartor och beskrivningar av de olika platserna finns samlade i en broschyr på Järfälla kommuns hemsida. Kulturstigar Viksjö. Nedan kan du läsa kort om varje tur.
Görvälnturen 8 km
Denna tur går till stora delar genom ett naturområde men passerar flera kulturhistoriska platser, som Görvälns slott med medeltida anor. Den nuvarande byggnaden är från 1700-talet och är byggd i gotländsk sandsten. Slottet har kvar flera ekonomibyggnader som trädgårdsmästarvillan, stallet och ladugården. Idag används slottet som konferensanläggning och har ett café. Parken runt slottet är både ett arboretum och en skulpturpark med flera fasta konstverk från välkända svenska konstnärer. Kulturstigen passerar även resterna av ett tegelbruk som anlades här år 1750 av Per Schyllberg. Tegelbruket var i drift 100 år.
Några av skulpturerna i Görvälns skulpturpark. La Linda ©Eva Lange/Bildupphovsrätt 2024, Teresa ©Kajsa Mattas/Bildupphovsrätt 2024 och Bibliotek-Sarkofag ©Ulla Viotti/Bildupphovsrätt 2024 Foto: Rebecka Walan.
Viksjögårdsturen 4,3 km
Turen berättar om hur den moderna villabebyggelsen i Viksjö tog form. Viksjö är det äldsta kända namnet i kommunen och nämns för första gången på en runsten från järnåldern. Runstenen har troligen uppförts vid nuvarande korsningen Viksjöleden och Mälarvägen. Sedan 1920 står den vid Jakobsbergs folkhögskola. Kulturstigen går till stor del över Viksjö gårds gamla marker, som under medeltiden bestod av två gårdar. Under 1600-talet fick gården en ny mangårdsbyggnad. I mitten av 1900-talet var planen att göra området runt Viksjö gård till Sveriges största småhusstad. 1963 såldes marken till AB Småhusstaden och tre år senare började området bebyggas.
Sandviksturen 8 km
Denna tur präglas av naturen vid Mälarens strand. På ett berg vid vattnet ligger Gåseborg, en fornborg från yngre järnålder och en av Mälardalens största. Vidare längs kulturstigen passeras gården Sandvik, ett timmerhus med spåntak från år 1775. En av gårdens ägare var Louis de Geer, Sveriges första stadsminister. I närheten av Sandvik ligger Hummelmora hage med 600 år gamla ekar. Turen passerar även Hummelmoraberget, Järfällas högsta punkt på 67,4 meter.
Lundturen 4,7 km
Turen börjar vid Lundskolan som var den femte skolan som byggdes i kommunen. Turen passerar sedan torpen Lilla och Stora Lund. Stora Lund var ett av de äldsta torp i kommunen, och nämns redan på 1500-talet. Torpet beboddes ända in på 1940-talet och användes senare som scoutstuga. Tyvärr brann stugan ner och idag syns endast husgrunden. Turen fortsätter till transformatorstationen i Ormbacka som kom till under elnätets första utbyggnad 1919. Turen passerar även Järfällas äldsta väg, Häradsvägen där nio av kommunens 12 kända run- och hällristningar hittas. Mängden fornlämningar visar på vägens betydelse för Järfällas tidigare invånare.
Relaterade länkar
Fler kulturstigar i Järfälla
På kommunens hemsida finns broschyrer till fler kulturstigar i Järfälla.
Till hemsidan