Korv-Ingvar

Korv-Ingvar

Konstnär: Thomas Qvarsebo

Tillkomstår: 2001

Material: Rostfritt stål


Kommun: Solna

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Lilla torget vid T-banestationen

Närmaste SL-hållplats: Solna centrum

En skulptur av plåt av en korvgubbe med låda på magen. Hus och träd bakom.

Korv-Ingvar. ©Thomas Qvarsebo/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Jenny Bergensten.

Korv-Ingvar var en välkänd profil i Solna. Ingvar Rogell, som han egentligen hette, började  sin livslånga gärning som korvförsäljare 1948. Då var han 28 år gammal. Han kom senare att kallas för Korv-Ingvar, men blev inte bara känd som korvförsäljare, utan också som en person som brydde sig om de svaga i samhället. Det visade sig på olika sätt som att människor med problem kunde få en gratis korv, men han tog sig tid också tid att lyssna och prata med dem som behövde någon att tala med.

En skulptur av plåt av en korvgubbe med låda på magen. Hus och träd bakom.
Korv-Ingvar. ©Thomas Qvarsebo/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Jenny Bergensten.

Under julen besökte han Karolinska Sjukhusets cancerklinik för barn och uppträdde med sång och musik. Korv-Ingvar stöttade också ungdomarna i Solna med spelardräkter till knattelagen. Han utförde mycket gott i det tysta.

Efter hans död samlade Solnaborna in namnunderskrifter och överlämnade dessa till kultur- och fritidsnämnden. De ville hedra legenden genom att döpa platsen intill korvkiosken där han sålt korv efter hans namn. Istället blev det en staty.

Konstnären Thomas Qvarsebo har med humor och värme skulpterat en korvgubbe i rostfritt stål. Mannens rock är likadan som den Korv-Ingvar bar år 1948 när han började sälja korv. Skulpturen är placerad på det lilla torget intill korvkiosken vid T-banestationen i Solna centrum.

Titta på film där Thomas Qvarsebo berätta om hur skulpturen blev till

I konstnärens ateljé – Thomas Qvarsebo om Korv-Ingvar.

Om konsten i Solna

Här presenteras konst som framförallt är knuten till Solna centrum men också till Hagalund och Västra skogen. Konsten är i flera fall platsspecifik, det vill säga att den har koppling till den plats där den är placerad. Konstnärerna har tänkt till, ibland med ambitionen att mjuka upp, ibland med att väcka minnen till liv. I Solna byggs det som aldrig förr. Här har vi fått vår nya nationalarena och ett nytt shoppingcentrum. På 1970-talet revs det gamla Hagalund och ur det reste sig de ståtliga blå höghusen. Konsten är från olika perioder och andas av både minnen och nytänkande.