Sök

Besöksmål: Jans plats

Kommun: Nacka

Konstnär: WiklundWiklund
Tillkomstår: 2017
Plats: Fisksätra torg

Kan en skylt verkligen vara ett konstverk? Jodå, när konstnärsduon WiklundWiklund har varit framme så. På en gatlampa sitter olika skyltar som leder dig till olika adresser och destinationer i Fisksätra. En pekar hemåt med texten “Home”, en pekar åt “havet” och en tredje visar vägen till ”Tåget”. Lägg märke till att de är skrivna med olika stil och typsnitt. Home är präntat med raka ordentliga bokstäver, havet i poetisk skrivstil utan versal. Tågskylten är rejäl. På en grön skylt är ordet skrivet med starka, tydliga versaler.  


©WiklundWiklund/Bildupphovsrätt i Sverige 2018 Fotograf Rebecka Walan

Ovanför vägvisarna till dessa grundläggande destinationer får du veta hur du ska hitta till tio gatuadresser i området. Här har konstnärsduon använt sig av mönster från Fisksätra mönsterarkiv. Dessa har gett varje skylt och adress sin prägel. Till exempel är Braxengatan gjord med lila färg och ett mönster som liknar fiskfjäll. På Forellgatans skylt finner du guldiga fyrklöver. På ett fyndigt sätt har konstnärerna använt sig av det lokala kulturarvet i form av tyger och mönster. 


©WiklundWiklund/Bildupphovsrätt i Sverige 2018 Fotograf Rebecka Walan

Duon har verkat i Fiskästra i tio år och gjort bilder till området som är hämtade från Fisksätra mönsterarkiv. Du hittar mönsterbilder även på husgavlar och i kyrkan. 

En tanke med skulpturen är den ska bli en plats att stämma möte vid. Ett poetiskt minnesmärke som också leder dig rätt.   

Jans Plats har producerats på uppdrag av Stena Fastigheter, Öppna konsten, Konsten att skapa stad samt Smart Kreativ Stad. 

WiklundWiklund

 

close-icon