Jans plats

Jans plats

Konstnär: WiklundWiklund

Tillkomstår: 2017


Kommun: Nacka

Besöksmålstyp: Konst som lyser, Offentlig konst

Adress: Fisksätra torg

Närmaste SL-hållplats: Fisksätra

En lampa med blåa skyltar på stolpen. I torgmiljö med hus och träd bakom.

Jans plats. ©WiklundWiklund/ Bildupphovsrätt 2018. Foto: Rebecka Walan.

I Fisksätra har gatuskyltar mönster och ingen skylt är den andra lik. De har namn som Braxengatan och Harrgatan. Mitt på torget står en lampa som också skyltar. Skyltarna leder dig till olika adresser och destinationer i Fisksätra. En pekar hemåt med texten “Home”, en leder dig till “havet” och en tredje visar vägen till ”Tåget”. De är skrivna med olika stil och typsnitt. Home är präntat med raka ordentliga bokstäver, havet är skrivet i poetisk skrivstil utan versal. Tågskylten är rejäl och tydlig. Under vägvisarna till dessa destinationer får du veta hur du ska hitta till tio gatuadresser i området. Lampan är alltså både något som lyser upp och visar vägen, alltså en vägvisare på Fisksätra torg.

En lampa med skyltar fastsatta på stolpen. I torgmiljö med hus och träd bakom.
Jans plats. ©WiklundWiklund/ Bildupphovsrätt 2018. Foto: Rebecka Walan.

Bakgrund

Konstnärsduon WiklundWiklund bodde under en tid i början av 2000-talet i Fisksätra. Från sin lägenhet kunde de urskilja mönster. Vardagens mönster. De såg detaljer ur liv. Men också strukturer fyllda av minnen. Eller kanske snarare anade: Minnen som bar upp en struktur, ett slags mönster. De skriver:

“Genom en starkt turkos spets ser vi ut i Fisksätra. En oändlighet av möjligheter. Gardinen fladdrar till. Textilen aktiverar, genom sin rörlighet, det omgivande fasta. Vi både betraktar och är där.”

WiklundWiklund

Minnen och mönster

Efter ett tag började de ta kontakt med grannarna. Då hade konstnärsduon börjat kalla sig för Fisksätra mönsterarkiv, ja man kan till och med säga att de blev Fisksätra mönsterarkiv. De började samla in minnen och mönster. Dessa mönster bidrog till att utforma skyltarna i området. Bakom varje mönster finns minnen av dukar, tapeter, strumpor eller kortlekar och hur de har använts i hemmen.

En lampa med blåa skyltar på stolpen. I torgmiljö med hus och träd bakom.
Jans plats. ©WiklundWiklund/ Bildupphovsrätt 2018. Foto: Rebecka Walan.

En tanke med skulpturen på torget är den ska bli en plats att stämma möte vid. Ett poetiskt minnesmärke som också leder dig rätt.

Citatet är från boken Fisksätra Mönsterarkiv – Porträtt av en plats 2007-2017

Jans Plats har producerats på uppdrag av Stena Fastigheter, Öppna konsten, Konsten att skapa stad samt Smart Kreativ Stad. 

Om konsten i Nacka

Här presenteras konst från olika delar av Nacka: Fisksätra, Sickla. Flera av konstnärerna har utgått från platsen där verken är placerade, de är med andra ord platsspecifika. Ibland handlar det om platsens historia, ibland om hur platsen används eller är tänkt att användas. Vare sig det handlar om en glödlampa som tänds när du sätter dig ner eller besöker en begravningsplats med upplysta former i stål, andas konsten omsorg om både besökare och plats.