Intill bostadsområdet Edsviken ligger Engelska parken som har ett gravfält med 114 järnåldersgravar.
Gravfältet är ett av de största i Sollentuna kommun med gravar från både äldre och yngre järnålder. Karaktäristiskt för gravfältet är de stora gravhögarna, men här finns även flera triangulära och rektangulära stensättningar.
Ett gravfält inbäddat i grönska
Bostadsområdet Edsviken som är granne med gravfältet, började byggas på 1920-talet som en av flera villastäder som växte fram vid järnvägsstationer under 1900-talets första decennier. Samtidigt som villorna byggdes, började man också ta hand om gravfältet. Det var det första gravfältet i Sverige som blev vårdat, och idag är det en park mitt i urban bebyggelse. Gravfältet i Engelska parken är en unik naturmiljö med sina stora gravhögar blandat med lummiga växtlighet.
Foto: Rebecka Tellgren Mårtensson, CC BY, Samtidsbild.
Få undersökta gravar
I järnåldersgravar finns ofta rester av skelett och ibland föremål som den döde skulle ha med sig på resan till dödsriket. Gravarna mättes upp och ritades upp på 1920-talet men endast ett fåtal gravar i Engelska parken har blivit undersökta, och de var nästintill tomma, alltså vet man inte särskilt mycket om gravarna. Det finns flera fornlämningar i närheten av Engelska parken, bland annat Kummelbyåsen med 22 gravar och Kungshögen söder om Sollentuna centrum, även känd som Kung Agnes hög. I närheten ligger även Hersby gård, idag en hembygdsgård, men med en historia som sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Gravfälten avslöjar gårdsstrukturen och hjälper oss att föreställa oss det fåtal människor som levde av Sollentunas jord för mer än tusen år sedan.
Film om gravfältet i Engelska parken
Upptäck länet: Gravfältet i Engelska parken
Stockholms läns museum har gjort en film som berättar mer om gravfältet i Engelska parken.
Till filmen