Gäddleken

Gäddleken

Konstnär: Clarence Blum

Tillkomstår: 1962

Material: Brons


Kommun: Sollentuna

Besöksmålstyp: Djur, Fontäner, Människor, Offentlig konst

Adress: Turebergs torg

Närmaste SL-hållplats: Sollentuna

Bronsskulptur av en naken kvinna på fisk i en fontän.

Gäddleken. ©Clarence Blum/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan.

En naken kvinna sitter på en gädda i en fontän på Turebergs torg. Vatten sprutar ur fiskens mun, från stjärtfenan och från kvinnans hår. Hon sitter med ena benet böjt och tar stöd med foten mot fiskens mage. Det andra benet hänger avslappnat utmed fiskens kropp. Hon håller handen mot sitt hår, ungefär som om hon håller på att tvätta det. Vattenstrålen som kommer ur fisken mun träffar flickan rakt i ansiktet.

Bronsskulptur av en naken kvinna på fisk i en fontän.
Gäddleken. ©Clarence Blum/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan.

En gåva

Skulpturen var från början en gåva från Turebergs villaägares förening till kommunen1962. Då stod den i en bassäng på ungefär samma plats som nu. Men 1976 flyttades den till kommunhusets entré. När Sollentuna centrum sedan byggdes om 2006-2010 fick skulpturen den nuvarande placeringen i Turebergs park.

Motivet

Motivet knyter an till historien på flera sätt. Nakna skulpturer av kvinnor och män har varit vanligt sedan antikens dagar. Att teckna efter nakenmodell var också en del av undervisningen vid Konstakademierna under lång tid runt om i Europa. Inom bildkonsten påminner motivet om den bibliska historien “Susanna i badet”, där Susanna badar i ensamhet, helt ovetande om att två män tjuvkikar på henne.

Under folkhemsperioden då skulpturen blev till var det relativt vanligt med skulpturer av nakna kvinnor, män och barn i den offentliga konsten. Men idag skulle inte en sådan skulptur kunna uppföras utan ett problematiserande och reflekterande förhållningssätt. Flicka med gädda är på många sätt ett barn av sin tid.

Om konsten i Sollentuna

Den offentliga konsten i Sollentuna bär på olika lager och är från olika tider. Konsten berättar om platser, människor och ger oss inblick i både historien och samtiden. Det äldsta verket är från 1950 och det yngsta från 2019 så spännvidden av uttryck är stor. Här finns mycket spännande att upptäcka, uppleva och lära. Flera verk är taktila, du kan både känna och ta på dem.

Konsten finns på flera ställen i kommunen. Kring Sollentuna centrum hittar du flera verk, men en upptäcktsfärd till Silverdal eller Rotsunda är att rekommendera, liksom konstverket på Stallbacken vid Edsvik.