Besöksmål: Ett konditori för möss och människor 

Kommun: Värmdö

KonstnärAnonymouse
Tillkomstår: 2018
Plats: Porslinskvarteren i Gustavsberg 

Ett litet konditori har slagit upp sina portar i Gustavsberg. Men du måste vara under fem centimeter för att kunna handla något av de bakverk i miniformat som syns genom skyltfönstret. Med andra ord behöver du också ha ögonen öppna för oväntat små konstverk under söndagspromenaden.  


©Anonymouse/Bildupphovsrätt 2018 Foto: Anonymouse

Konditoriet är insprängt i betongväggen och mäter inte mer än cirka 30 x 20 centimeter. När du kikar in  genom fönstret ser du att rummet är fullt möblerat med stolar, bord och soffor. På stolarna ligger små sittdynor gjorda av kapsyler. Den vinröda plyschsoffan är gjord av en plånbok. På dörren anges att det för betalning krävs att du antingen har ett Maustrocard eller ett Chisakort.

Inte långt ifrån konditoriet hittar du Hotel Stilton. Ett minihotell med rum tapetserade i olika mönster och färger. Här får gästerna sova i makrillburkar. Hotellet är byggt av ett gammalt elskåp.


©Anonymouse/Bildupphovsrätt 2018 Foto Rebecka Walan

Att göra stora skulpturer i det offentliga rummet har länge varit förenat med status. Stora bronser har avtäckts med pompa och ståt. Men det monumentala behöver inte vara stort. Det monumentala kan mycket väl bo i det lilla konstverket. Och om konsten i det offentliga rummet krymper och blir så liten att den är svår att få syn på, blir lyckan istället desto större när du väl gjort upptäckten. Det lilla formatet har även i sagans värld fascinerat människan. Tänk bara på Tummelisa som är så liten att hon föds i en blomma och sedan liftar till varmare breddgrader genom att rida på en svala.

De som ligger bakom konstverken heter Anonymouse och kallar sig själva för ”ett löst sammansatt nätverk av möss och människor”. De har varit verksamma sedan mars 2016. I sina installationer leker de med tanken på att det finns en parallell värld, precis utanför vårt synfält. En värld där möss och andra smådjur lever lite som vi människor och tar vara på saker som vi tappar eller slänger. Gruppen utgår ofta från platsens historia.


©Anonymouse/Bildupphovsrätt 2018 Foto Rebecka Walan

Konditoriet, liksom dess uteservering, når du med hjälp av en repstege. Det är inte utan att man skulle vilja bli lika liten som en tumme för att kunna klättra in och slå sig ner på Konditori Pistacia i Gustavsberg och göra en beställning. Men så var det där med kortbetalningen. Vem har ett Chisakort eller Maustrocard?

Konstnär:
Anonymouse

close-icon