Ätten Banér ägde Djursholms slott i 300 år, senare blev slottet del av Djursholms villastad. Idag håller Danderyds kommun till i byggnaden.
Där Djursholms slott står idag byggde riksrådet Nils Eskilsson Banér ett stenhus i början av 1500-talet. Ungefär 100 år senare ersattes stenbyggnaden av en rymligare byggnad med putsad fasad, vilken blev ursprunget till det slott vi ser idag. Ätten Banér kom att äga Djursholms slott fram till 1813.
Slottets arkitektur och funktion förändras
Under 1600-talets andra hälft ville släkten Banér genomföra en ombyggnation till ett pampigare slott. Den Kungliga arkitekten Jean De la Vallée fick i uppdrag att rita det nya slottet. Tyvärr blev ombyggnationen aldrig realiserad, men i Suecia Antiqua et hodierna finns en etsning som ger en bild av hur slottet hade sett ut om ombyggnationen hade blivit verkställd.
Trots att De la Vallées ritningar inte blev verklighet så har slottet ändå blivit förändrat och ombyggt flera gånger. I mitten av 1600-talet tillkom den östra flygeln, och på 1730-talet omnämns två flygelbyggnader. Likt flera 1600-talsbyggnader blev taket utbytt några århundranden senare och vid sekelskiftet 1800 fick Djursholms slott ett brutet tak. Invändigt bevarades stora salens tak med stuckatur från 1600-talet. Stuckaturen var gjort av Giovanni Anthoni, mer känd för sitt arbete på Skokloster och Karlbergs slott. År 1815 köptes godset av familjen Wirsén som under sin tid som ägare utvecklade det till ett framstående jordbruk. På 1860- och 1870-talen fanns det en lantbruksskola här.
Djursholms slott blir en del av Djursholms villastad
På 1890-talet genomgick Djursholms slott en större omvandling när Djursholms AB, år 1889, köpte Djursholms slott och markerna runtom för att bygga en villastad. Området runt slottet var det första som bebyggdes. Djursholms AB genomförde även en stor renovering av Djursholms slott i holländsk renässansstil med frontespis. Efter det blev slottet använt som villakontor, telefonstation, skola och bostäder, medan flyglarna huserade apotek och postkontor.
Fler och fler familjer köpte mark i Djursholms villastad och behovet av en skola växte i området.1891 startade Djursholms samskola sin verksamhet i slottet. Skolans första inspektör var författaren Victor Rydberg som själv bodde i Djursholms villastad och var en framstående Djursholmsprofil. Med tiden blev slottets lokaler för små och Djursholms AB byggde en ny skolbyggnad som Djursholms samskola flyttade in i 1910.
På 1960-talet restaurerades slottet av Klas Fåhraeus, då stadsarkitekt i Djursholm, för att ge det ett utseende som liknade hur det såg ut på 1600-talet. Flyglarna har i stort sett behållit sitt ursprungliga utseende. Numera är Djursholms slott kontor för Danderyds kommun. Vill du boka en visning av slottet gör du det via Kommunens hemsida. Länk hittar du här: Bokningsförfrågan – Danderyds kommun