Daphne

Daphne

Konstnär: Helga Henschen

Tillkomstår: 1978

Material: Keramik


Kommun: Södertälje

Besöksmålstyp: Fontäner, Natur, Offentlig konst

Adress: Lunagallerian

Närmaste SL-hållplats: Södertälje centrum

En färgglad skulptur med ett brunfärgat kvinnoansikte, brandgula frukter, löv, blommor och och en röd tupp.

Daphne. ©Helga Henschen/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan

Det skvalar och porlar. Fontänen inne i Lunagallerian drar blicken till sig, men inte bara för att den låter utan också för att den är så färgstark och fantasifull. Blommor, blad och fåglar i starka färger täcker skulpturens yta. Utformningen leder tanken till ett paradis. När du går runt skulpturen upptäcker du också fyra nakna kvinnogestalter med olika hudfärg och leende ansikten. De påminner om  fruktbarhetsgudinnor.

Det är ett keramiskt verk av Helga Henschen. Hon blev inspirerad av den grekiska mytologins Daphne som blev uppvaktad av Apollon men för att undkomma uppvaktningen förvandlade sig Daphne till ett träd. Här har konstnären skapat ny mytologi genom att låta Daphne föda fyra döttrar genom skulpturens kvinnofigurer, en i varje väderstreck.

En stor rund form med röda och vita blommor och blad. Mitt i framträder ett kvinnoansikte.  Fåglar sitter högst upp.
Daphne. ©Helga Henschen/ Bildupphovsrätt i Sverige. Fotograf: Rebecka Walan

Med gestalterna ville hon förmedla fantasi, glädje och växande kvinnokraft. Konstnären var också djupt engagerad i frågor om djur och natur, och skrev dikter om bland annat djurens rätt. Så skulpturen kan ses som en hyllning till allt detta, ja nästan till livet självt.

På väggarna både i och utanför gallerian fortsätter konstverket med fåglar och ansikten. Helga Henschen vill påminna oss om kvinnors rättigheter och naturfrågan vart vi än går, och dessa frågor är ju lika aktuella nu som då. Men det blir också en påminnelse om livets värden och vi kan se skulpturen som en motpol till gallerian med kommers i centrum där är placerad.

En färgglad skulptur med ett brunfärgat kvinnoansikte, brandgula frukter, löv och och en röd tupp.
Daphne. ©Helga Henschen/ Bildupphovsrätt 2021 Foto: Rebecka Walan

Skulpturen är ett av de största keramiska verken i Sverige och väger 2,3 ton. Flera av fontänens former känner du igen i Tensta tunnelbanestation. Stationen invigdes 1975 där Helga Henschen gjort helhetsgestaltningen.

Fontänen ser inte likadan ut från något håll, därför är det lockande att gå runt och upptäcka. Vad ser du för något?

Om konsten i Södertälje

I Södertälje finns offentlig konst från 1909 och fram till idag. Konsten speglar olika tider och ideal. Här presenteras konst i stadskärnan med omnejd. Flera konstverk har en internationell prägel, dessa har tillkommit bland annat i samband med utställningar i Södertälje konsthall då konstnärer inbjudits från olika länder att delta och som sedan anlitats för att göra offentliga verk. Utmärkande är också de skulpturer som står i stadens alla vackra parker. Konsten i Södertälje andas både dåtid och nutid, och kan ses som en stor utomhus-utställning att vandra runt i.