Arkipelag

Arkipelag

Konstnär: Thomas Nordström

Tillkomstår: 2011

Material: Polerad granit, terazzo, LED-ljus


Kommun: Österåker

Besöksmålstyp: Fontäner, Konst som lyser, Offentlig konst

Adress: Storängstorget

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga station

En fontän med svarta kanter och bubblig form på ett torg. Hus bakom.

Arkipelag. ©Thomas Nordström/ Bildupphovsrätt 2013. Foto: Jenny Bergensten.

Till skillnad från många fontäner är Arkipelag organiskt formad med oregelbunden kanter. Konstnären har utgått från kommunens närhet till vatten och skärgård när han skapade verket. Det är alltså en miniversion av skärgården du ser.

Vattnet som sprutar ur stenarna skiftar i intensitet och är synkroniserat med ett ljusspel. Detta växlar i olika färger som rött, orange, gult, grönt, blått, lila, rosa. Vintertid, när vattnet är avstängt, täcks stenarna med kåpor som är belysta invändigt. På så sätt får fontänen liv även under den mörka delen av året.

Utanför fontänen finns sittplatser i form av pallar i olika höjder. De är utspridda lite här och var. Inuti fontänen finns samma form av pallar, men här bildar de små öar.
Arkipelag. ©Thomas Nordström/ Bildupphovsrätt 2013. Foto: Jenny Bergensten.

Utanför fontänen hittar du sittplatser i form av pallar. De är utspridda lite här och var och har olika höjder. Inuti fontänen finns samma slags pallar, men här bildar de istället små öar.

Du kan utforska fontänen på olika sätt. Du kan balansera på kanten eller slå dig ner sig ner på den. Eller kanske hoppa runt på stenarna? Det är så klart fritt fram att utforska fontänen på andra sätt.

Det finns en dynamik mellan konstverket och torget. Plattorna som omger fontänen har en ljusare ton än torgets plattsättning. Den ljusa stenläggningen bildar en ram till konstverket och framhäver fontänens mörka kant. Vad som också bidrar till framhäva fontänens form är att de ljusa plattorna runtomkring är lagda i en fyrkant ,vilken utgör en kontrast till den organiskt formade fontänen.

Arkipelag är en oas med vatten och ljus. Pröva att blunda och lyssna till ljudet av vattnet. Vilka associationer får du av brusandet och porlandet? Kanske tänker du på en strand? eller ett vattenfall? 

Titta på film hur verket kom till

I konstnärens ateljé – Thomas Nordström om Arkipelag.

Materialet i fontänen är sten, terrazzo och LED-ljus. Vintertid täcks ”vulkanerna”, de rundade stenarna, med huvar av polycarbonat.

Lyssna på Thomas Nordströms berättelse om sitt konstverk


Om konsten i Österåker

Den offentliga konsten i Österåker är en skiftande konstsamling. Här finns fontäner och lekande barn av brons. En del konst finns i centrum och en del finns utmed kanalen i Åkersberga. Flera konstverk anspelar på att Österåker är en skärgårdskommun med närhet till vatten. Gå en konstrunda och upptäck den offentliga konsten, en skatt som finns mitt i bland oss.