Samtyckesinställningar

Vi använder kakor (”cookies”) för att hjälpa dig att navigera effektivt och för utföra vissa funktioner, till exempel skapa en vandring. Du hittar detaljerad information om alla kakor under respektive samtyckeskategori.

De kakor som är kategoriserade som "Nödvändiga" lagras i din webbläsare eftersom de är behövs för att möjliggöra de grundläggande funktionerna på webbplatsen.... 

Alltid aktiverad

Nödvändiga kakor krävs för att aktivera de grundläggande funktionerna på denna webbplats, som att tillhandahålla säker inloggning eller att justera dina samtyckesinställningar. Dessa kakor lagrar ingen personligt identifierbar data.

Funktionskakor hjälper till att utföra vissa funktioner som att dela innehållet på webbplatsen på sociala medieplattformar, samla in feedback och andra tredjepartsfunktioner.

Analyskakor används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa kakor hjälper till att ge information om mätvärden som antalet besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla, etc.

Prestandakakor används för att förstå och analysera webbplatsens nyckelprestandaindex, vilket hjälper till att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna.

Inga kakor att visa

Annonskakor används för att ge besökarna skräddarsydda annonser baserat på de sidor du besökt tidigare och för att analysera annonskampanjernas effektivitet.

Stockholms läns museum kommer inte använda sig av annonser.

Inga kakor att visa

Vykort över Tumba, 1960

Tumba

Här kan du läsa om gamla industrimiljöer och historisk bebyggelse som vittnar om ett samhälle som präglats av tidig industriell utveckling. En historia som fortfarande har betydelse för samhället.  

Upptäck området kring Tumba

Välkommen till Tumba

Tumba var länge en renodlad jordbruksbygd. Ett fåtal fornlämningar visar att platsen bebotts sedan stenåldern, men i ringa omfattning. Genom etableringen av Tumba bruk under 1750-talet utvecklades ett samhälle med fabriker, bostäder, skola och handel. När stambanan kom 1860 blev Tumba ett stationssamhälle. Runt stationen växte service och administration och blev nu det lokala centrumet. Med den industriella verksamheten vid Hamra gård i början av 1900-talet växte samhället ytterligare. Under 1950- och 1960-talet började Tumba att växa och flera nya bostadsområden byggdes, som Tuna och Storvreten.  

Här kan du läsa om gamla industrimiljöer och historisk bebyggelse som vittnar om ett samhälle som präglats av tidig industriell utveckling. En historia som fortfarande har betydelse för samhället.  https://urplay.se/program/220058-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-historien-om-tumba 

Gulnat vykort med en ett landskap av byggnader. En röd villa och villor mitt i bilden. I bakgrunden flera höghus.
Vykort över Tumba, 1960- eller 70-tal. Foto Botkyrka hembygdsgille. På bilden ser vi byggnader från olika tidsepoker, som visar på Tumbas framväxt. I bakgrunden syns miljonprogrammets bostäder och i förgrunden byggnader kopplat till det äldre jordbrukssamhället.
Häradsekonomiska kartan över Tumba från 1901-06. Centralt i bilden löper järnvägen, med stationen i mitten. Till vänster Kvarnsjön och Tumba bruk. Källa Lantmäteriet.
En vit putsad äldre byggnad, med ett svart tak
Klockhuset vid Tumba bruk. Foto Alf Nordström. En av de äldsta byggnaderna som fortfarande finns kvar vid bruket.