
Vykort med Täby station, 1920. Fotograf okänd, Järnvägsmuseet
Täby kyrkby
Kyrkbyn är Täbys äldsta kommundel. När järnvägen byggdes hette stationen bara Täby. Tomterna kostade 2 öre per kvadratmeter. Täbys första höghus kom till 1955 men platsen kring kyrkan med sina berömda takmålningar var central långt innan dess.
Upptäck Täby kyrkby
Villastaden
Industrialismens genombrott i slutet av 1800-talet innebar att arbetstillfällen skapades inne i Stockholm. Många flyttade dit, efterfrågan på bostäder var enorm. Vid sekelskiftet bodde hälften av alla Stockholms arbetare med sina familjer i lägenheter med ett rum och kök. Längtan till en mer lantlig miljö och bättre utrymmen gjorde att många familjer sökte sig utåt i Stockholms omgivningar. Det blev därmed en marknad för tomtbolag och byggmästare.

Den som exploaterade marken runt stationsområdet var Olof Lemon, son till Adolf som grundade firman Adolf Lemons AB. Tomterna såldes i början på 1900-talet för 2 öre kvm, men steg raskt till 12-15 öre/kvm.
Efter första världskrigets slut kostade tomterna upp till några kronor/kvm beroende på läge. Tomterna var stora, uppåt 3000 kvm. Täby kyrkby skulle inte vara en trädgårdsstad likt Djursholm eller Bromma utan mer som en skogskoloni. Närheten till naturen var ett säljargument. Många byggde sina hus själva men vanligt var också att en byggmästare svarade för uppförandet av husen.
