Lidingö museum

Lidingö museum


Kommun: Lidingö

Besöksmålstyp: Museum

Närmaste SL-hållplats: Lejonvägen eller Odenvägen

Gul sekelskiftesvilla med rött tegeltak.

Lidingö museum ligger i Villa Fornboda. Foto: Lidingo, CC BY-SA, via Wikimedia Commons

Lidingö Museum huserar i sekelskiftesvillan Villa Fornboda intill Lidingö centrum. Museet har utställningar om Lidingös historia och kulturarv.

Villastadens första hus 

I början av 1900-talet anlade AB Lidingö Villastad, grundat av Hjalmar Andersson, en villastad på Lidingö. Likt andra samtida villastäder karaktäriserades den av terränganpassad stadsplanering med stora tomter och individuellt utformade villor i nationalromantisk stil. En av de första villorna som byggdes var Villa Fornboda, som stod klar år 1907. Arkitekterna var Carl Kempendahl och David Lundegårdh. Namnet anspelar på forntid och allmogekultur. Villan skulle fungera som närservice för villastadens nyinflyttade invånare. Stora delar av villastaden finns kvar idag och breder ut sig runt dagens Lidingö centrum.

Konditorier avlöste varandra

I närmare 90 år bedrevs konditoriverksamhet i Villa Fornboda och i källaren finns fortfarande den inbyggda bageriugnen kvar. Det första konditoriet öppnade år 1912 och hette Fornboda Conditori och Café. År 1937 bytte det namn till Astrea efter det närliggande kvarteret med samma namn. Det sista konditoriet innan Lidingö museum flyttade in hette Konditori Princess. Lidingö var en av får kommuner i länet som inte hade ett hembygdsmuseum i början av 1990-talet. Efter förhandlingar mellan hembygdsföreningen och kommunen invigdes Lidingö museet i Villa Fornboda 4 juni 1998.

Svartvitt fotografi på konditoribyggnaden.
Fornboda Conditori och café.

”Borgmästarens” frisersalong

Villa Fornboda var även hem för en småskola och en polisstation under villastadens begynnelse. Förutom konditorier har flera frisörsalonger verkat i villan. Den mest kända frisören är den legendariska Lidingöprofilen David Borgh, kallad “Borgmästaren”, som bedrev en rak- och frisersalong här i mer än 50 år.

Museet idag

Lidingö museum har en permanent utställning om Lidingös historia från vikingatiden till idag. Museet visar även ett möblerat sekelskiftesrum och den så kallade Magdasalen med textila collage föreställande gamla Lidingö av textilkonstnären Magda Svanbom. Utöver det finns ett rum för tillfälliga utställningar.