Kulturstigar i Barkarby-Skälby

Kulturstigar i Barkarby-Skälby


Kommun: Järfälla

Besöksmålstyp: Kulturspår

Närmaste SL-hållplats: Barkarby

Pyramid bredvid kyrka.

Pyramiden vid Järfälla kyrka. Foto: Bysmon, CC BY-SA, via Wikimedia Commons.

I Järfälla kommun finns fyra kulturstigar i Barkarby – Skälbyområdet med varierande längd. Stigarna går mellan kulturhistoriska platser som berättar om hur kommunikationerna i området har förändrats över tid och om hur villabebyggelsen tog form. Stigarna passerar även spår från forntiden.

Kartor och beskrivningar av de olika platserna finns samlade i en broschyr på Järfälla kommuns hemsida. Kulturstigar Barkarby. Nedan kan du läsa kort om varje tur.

Svartvitt foto av järnväg och ett mindre stationshus i trä.
Barkarby station 1922. Fotograf: Okänd, Järnvägsmuseet.
Två runstenar vid grusväg.
Runstenarna vid Ormbacka. Foto: Johan Stigholt.

Veddestaturen 5,8 km

Denna kulturstig tar dig tillbaka till förhistorisktid och de två runstenar vid Ormbacka. Den ena runstenen användes ett tag som trappsteg till torpet Lindal men står nu på sin ursprungliga plats. Turen passerar också Ballstaån, som var seglingsbar under vikingatiden på grund av högre vattennivåer. En annan förbindelse som varit viktigt för detta område är Barkarby station, som var startskottet för villabebyggelsen i Barkarby. Stationen invigdes 1878 och har haft fyra olika stationshus. Turen försätter sedan vidare i kommunikationshistorien och passerar Järfällaleden, som byggdes på Veddesta gård gamla marker år 1955. Veddesta gård var socknens största i slutet av 1500-talet. År 1983 brändes den ner av kommunen.

Kyrkbyturen 2,2 km

Denna korta tur rör sig i kommunens utkant och passerar flera platser som har gjort avtryck i kommunens historia. En av dem är Kyrkbyn, som tidigare hette Järfälla gård, och som givit namn åt kommunen. Kyrkbyn ingick i Barkarby villastad som växte fram i början av 1900-talet. Järfälla kyrka byggdes på Järfälla gårds marker redan för 800 år sedan och har byggts om och på flera gånger. På kyrkogården finns ett gravmonument i form av en pyramid från 1762 över Olof Adlerberg och Anna Sophia Gyllenborg, Säbygårdens dåvarande ägare. Turen passerar även Barkarby torg som ramades in av fyra byggnader under 1700-talet. Två av byggnaderna finns kvar än idag, tingshuset där den berömda Lasse-Maja dömdes år 1812, och Barkarby krog, en gästgivargård som bedrivit servering sedan år 1671. Turen passerar till sist Barkarby flygfält.

Röd träbyggnad och en gul träbyggnad.
På Barkarby torg står idag det gamla tingshuset i gult och värdshuset i rött kvar. Foto: Lisa Sundström.
Svartvitt foto av järnväg med litet stationshus i trä till höger.
Skälby järnvägsstation 1949. Fotograf: Okänd, Järnvägsmuseet.

Neptunituren 5 km

Vid det gamla trädgårdsmästarkvarteret Månen, begränsat av Orion-, Satellit-, Meteor-, Capella- och Neptunivägen låg tidigare växthuslängorna lika tätt som dagens radhuslängor. Platsen har varit bebodd länge och flera forntida redskap som skafthålsyxor har hittats här. Under 1900-talet etablerade sig ett femtontal trädgårdsmästare på platsen och flera av stenyxorna hittades av dem. Under 1970-talet lades de flesta av trädgårdsmästerierna ned. Den gamla häradsvägen mellan Barkarby och Lövsta hade under 1920-talet spelat ut sin roll och ersattes av den nybyggda Skälbyvägen 1929. Av Skälby station, byggd 1928, finns det endast en liten del av perrongen kvar. Sista tåget gick år 1956. Stationen var ett litet brunt hus, och flyttades till Kungsängen där det användes som sommarstuga. Kulturstigen följer till sist den gamla banvallen, byggd 1889, där soptåg gick i 81 år.

Barkarbyturen 5,3 km

Turen börjar och slutar på Skälby gårds gamla ägor. Slingan passerar flera områden som präglats av 1900-talets tomtstyckningar, trädgårdsmästerier och centrumbebyggelse. Skälby gårds nuvarande huvudbyggnaden är från 1802. År 1921 såldes Skälby till AB Hem för villabebyggelse. Intill Skälby ligger Grytan, en arbetarbostad med tre skorstenar. Namnet kommer från att traktens invånare tyckte att huset påminde om en upp-och-nedvänd gjutjärnsgryta. Turen fortsätter sedan vidare genom 1900-talets bebyggelse och passerar Vålberga, ett radhusområde byggt av HSB under 1960-talet. Barkarby centrum byggdes ut vid Attackvägen och Jaktvägen under samma tid, men expanderade ordentligt under 1980-talet.

Herrgårdsbyggnad i gul puts till höger och tillhörande flygel i gul puts till vänster.
Skälby gårds huvudbyggnad och flygel. Foto: Okänd: Järfälla kommuns bildarkiv.
Rött trähus med stengrund som har tre skorstenar  som sitter i varsitt hörn.
Arbetarbostaden Grytan. Foto: Johan Stigholt.