Fullersta gård och bio

Fullersta gård och bio


Kommun: Huddinge

Besöksmålstyp: Arkitektur, Museum, Slott och herrgårdar

Närmaste SL-hållplats: Huddinge station

Fullersta gård. Foto: AleWi, CC BY-SA, via Wikimedia Commons

I centrala Huddinge ligger Fullersta gård som ägs av kommunen och vars tidigare ägare format ortens moderna historia. Funkis-pärlan Fullersta bio finns ett stenkast bort.

Fullersta har varit bebott sedan förhistorisk tid. Men det var först på 1650-talet som Fullersta gård fick sin nuvarande storlek när Åke Wrång lät sammanföra fyra mindre jordbruksenheter till ett säteri. Flera adliga ätter ägde Fullersta säteri men den som satt djupast spår i historien är en man av enklare härkomst.

Patron Pehr

Pehr Petterson började sitt liv som torpare och slutade det som ägare av Fullersta och flera andra gårdar. Pehr var flitig och en skicklig jordbrukare. Hans framgång berodde bland annat på användandet av effektivare jordbruksmetoder och försäljning av brännvin. 1848 fick han möjlighet att köpa Fullersta gård. Han köpte även Glömsta, Kästa och Viggestabergs gård, vilket gjorde att han ägde en tredjedel av Huddinges marker och var den dominerande producenten av jordbruksprodukter och mjölk i trakten. Han kallades senare för patron Pehr och lät bygga om Fullersta gårds huvudbyggnad och flyglar år 1854.

Gul herrgårdsbyggnad.
Mangårdsbyggnadens arkitektur i senempire kännetecknas av pilastrar, platta kolonner på fasaden, och en frontespis, ett triangulärt fält ovanför ingången som dekoreras med eklöv och ekollon. Foto: Holger Ellgaard, CC BY-SA, via Wikimedia Commons.

När västra stambanan anlades i mitten av 1800-talet, erbjöd patron Pehr SJ att anlägga en del av järnvägen gratis på hans mark. Detta var ett affärstaktiskt drag med sikte på mjölkförsäljningen. Med en tågstation nära gården kunde färsk mjölk transporteras till Stockholm eller Södertälje utan risk för att surna på vägen.

Ett bostadsområde tar form

Under 1880-talet övergick gården till släkten Lindell som började exploatera området närmast stationen, under namnet Huddinge villastad. De lyckades endast sälja ett fåtal tomter. Byggandet av bostadsområdet tog istället fart när AB Fullersta köpte säteriet 1911. Den nära tågförbindelsen till Stockholm gjorde området attraktivt. AB Fullerstas stadsplan upprättades år 1918 av Arvid Stille och var 52 hektar med 208 byggnadstomter. På så vis började de centrala delarna av Huddinge att växa fram på Fullerstas ägor.

Ritad kartbild i färg.
Stadsplanering för Huddinge villastad från 1902. Kartan visar släkten Lindells planer för området som dock aldrig realiserades. Foto: Public domain, via Wikimedia Commons.

Bostadsområde som tar form under 1920- och 30-talet karaktäriseras av en stadsplanering som tagit hänsyn till topografin, och villor i funktionalism, vars tomter låg framför villorna. Idag är stora delar av villastadens centrala delar rivna och ersatta av större hus. Söder om Fullersta gård ligger tidstypiska rad- och kedjehus från 1973 som är ett resultat av miljonprogrammet.

Svartvitt foto av villabebyggelse utspridd i natur.
Flygbild över Fullersta från 1936. Längst upp i mitten syns Fullersta gård och lite längre ner Fullersta bio. Runtom breder sig AB Fullerstas villaområde ut. Foto: Ahrenbergsflyg.

Fullersta bio

I samband med att bostadsområdet tog form, byggdes Fullersta bio mittemot Fullersta gård. En typisk funktionalistisk byggnad med slät fasad och platt tak, ritad av Dag Ribbing för Kooperativa förbundets arkitektkontor 1932. Placeringen mittemot Fullersta gård skulle få bion att uppfattas som en pendang till gårdens huvudbyggnad. Byggnaden rymde municipalkontor, biograf, samlingslokal för Folkets hus och kommunens första Konsumbutik. Biografens väggdekoration gjordes av konstnären Kalle Lodén. När Konsumbutiken och bion lades ner förföll byggnaden, men renoverades 1996.

Mellan 1970-talet och 1990 var Fullerstagruppen baserade i Fullersta bions lokaler. De var en ungdomsförening som verkade under proggens och punkens storhetstid och var tongivande i Huddinges ungdomskultur.

Färgfoto av Fullersta bio, en funktionalistisk byggnad i beige puts.
Foto: Anna Ulfstrand.

Konsthallen Fullersta gård

Fullersta gård huserar idag en konsthall som ägs av Huddinge kommun. Konsthallen har en permanent utställning med Karin Boyes teckningar. Författaren Karin Boye bodde i Huddinge i sina sena tonår och tecknade samt skrev mycket under dessa år. Förutom utställningar har konsthallen en konstverkstad för barn, ett konstbibliotek och ett café. Huddinge konstnärsklubb hyr idag ena flygeln och har också utställningar. Nedan finns länk till kommunens hemsida med information om konsthallens öppettider och kommande evenemang.