Djursholm är en av de första förorterna för välbärgade stockholmare och ett av Sveriges dyraste bostadsområden.
Flykten från innerstaden
Djursholm är den första högborgliga villastaden utanför Stockholm och anlades omkring 1889–1890. Under industrialiseringen växte Stockholm men från slutet av 1800-talet gick också en ström av människor ut från stadens centrum. Till en början var det mest arbetare som flydde bostadsbristen men senare också välbärgade stockholmare som lämnade staden i enlighet med tidens intresse för frisk luft, natur och god hygien. I Djursholm finns idag Stockholms dyraste adresser och området har varit hem åt otaliga välkända familjer ur finans- och kultureliten.
Djursholms skapare
Bankdirektör Henrik Palme var den som tog initiativet till att anlägga Djursholm. Han hade tidigare gjort ett försök att anlägga en villastad med enfamiljshus i närheten av Stockholm, då i norra änden av Humlegården. Det området utvecklades mer mot flerfamiljshus på grund av de höga markpriserna så Palme försökte igen. År 1889 bildade han Djursholms AB och köpte Djursholmsgodset för 500 000. Året efter öppnade bolagets järnväg som band ihop villastaden med Roslagsbanan och gav de boende fast järnvägsförbindelse till Östra station och vidare till Engelbrektsplan.
Förort anpassad till naturen
Villorna i Djursholm byggdes ofta på sluttningarna i det kuperade landskapet med stora trädgårdar i sänkorna. Trots att nybyggarna tillhörde de bäst bemedlade så undvek de oftast kostnaderna för att spränga bort berg eller att platta till ytor. Gaturummen är sluta med ett begränsat synfält och spjälstaket eller häckar ramar in tomterna och bildar tydliga gaturum. Tomternas storlek och det stora avståndet mellan husen skapar avskildhet och frihet från insyn. Gatorna följer naturen, de slingrar runt berg och vatten och följer ofta samma sträckning som vägarna från tiden då Djursholm var jordbruksbygd.
Villor i alla stilar
Villorna är individuellt utformade och har ingen inbördes relation. Djursholms AB, som anlade området erbjöd ett antal typvillor men det fanns också utrymme för familjer i den allt uppseglande borgarklassen att uttrycka sin individualitet med en arkitektritad villa. Djursholm är en verklig provkarta på olika arkitektoniska stilar från 1890 till idag och här finns hus av många kända arkitekter.
Arkitektonisk sightseeing
En promenad genom Djursholm bjuder på möjlighet att spana in flera olika stilmässiga årsringar i byggandet. Bland de äldsta husen från omkring 1890–1900 finns representanter för den oregelbundna villatypen. En oregelbunden planlösning och ytskikt av omväxlande liggande och stående träpanel, snickarglädje och ofta en veranda eller ett torn är utmärkande för den oregelbunda villatypen. Villor från 1900–1900 har ofta mer regelbunden planlösning och fasad. Här finns exempel på tidens stilar både Jugend med sina organiska, svängda former och Nationalromantik manifesterade i timmer, träpanel, överhängande övervåningar eller falu rödfärg. Du kan fördjupa dig i husets stilar på Byggnadswebben. Länkar finns längst ner på sidan.
Villaförorterna och villaarkitekturens historia
De första förorterna
Samtidigt som Stockholm under 1800-talets sista decennier byggs ut med räta kvarter, raka gator och flervåningshus i takt med att människor flyttar in, flyttar stadens invånare också ut. Här kan du läsa mer om de första förorterna.
Till byggnadswebbenVillor 1890–1910-tal
Från villaområden för arbetare via egnahemsrörelsen till arkitektritade villor. Vägen till villan kunde se mycket olika ut. Här kan du läsa mer om villor under perioden 1890–1910-tal, dess konstruktion och material med mera.
Till byggnadswebben