Össeby-Garns stenkyrka uppfördes under romansk tid på 1200-talet och byggdes till med ett vapenhus under 1400-talet. På platsen stod sannolikt tidigare en kyrka av trä.
Till den tidigaste träkyrkan tillfogades kor och sakristia av sten under 1200-talets första hälft. Vid 1200-talets mitt ersattes långhuset av trä av ett i sten. Dateringen har gjorts med ledning av den låga triumfbågen och den södra ursprungliga ingångens ålderdomliga utformning. Korets tegelvalv med ansiktskonsoler slogs i början av 1300-talet, valvet i långhuset tillkom senare. Vapenhuset är inte i förband med långhuset utan byggdes till vid 1400-talets mitt eller senare del.
Össeby-Garns kyrka har bevarat sin medeltida plan och form, karakteristisk för de uppländska romanska landsortskyrkorna. Kyrkan har ett rektangulärt långhus med smalare, rakslutet kor, sakristia i norr och vapenhus i söder. Det blottade murverket består av natursten, med tegel i omfattningar samt i östra gavelröstets blindering. Fönstren är stickbågiga, nischen till det östra korfönstret har dock spetsbågig form. Ingång till kyrkorummet sker via vapenhuset samt direkt från västgaveln.
mer om medeltiden
Utställning: Medeltida kyrkor
Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bildkonst och byggande i vår utställning om medeltida kyrkor.
Till utställningenMedeltida kyrkor i länet
I Stockholms län finns fler än 90 medeltida kyrkor och kyrkoruiner. På vår karta kan du se var de finns och läsa mer om dem.
Se kyrkokartanMer om medeltiden
I vår utställning Tidslinjen – från stenåldern till AI, kan du läsa mer om medeltidens platser, personer och berättelser i Stockholms län.
Till medeltiden