Ormkvinna

Ormkvinna

Konstnär: Ulrica Hydman Vallien

Tillkomstår: 2006

Material: Glasfiber


Kommun: Österåker

Besöksmålstyp: Offentlig konst, Sagor, antiken och väsen

Adress: Bergavägen 2

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga

Ormkvinnan är en tre meter hög skulptur. Blicken är vänlig och hon har ett leende på läpparna.

Ormkvinna. ©Ulrica Hydman Vallien/ Bildupphovsrätt 2013. Foto: Jenny Bergensten.

Konstverket Ormkvinna är en tre meter hög skulptur i bostadsområdet Bergahöjden, och den som känner till Ulrica Hydman Vallien kan inte ta miste. Måleri, färg, form och motiv är karakteristiska för hennes sätt att uttrycka sig.

Beskrivning

Ormkvinnan är klädd i en vit klänning. Den smiter åt runt hennes kropp, för att sedan falla ut längst ner. På den klänningen är figurer från växt- och djurriket målade. Kvinnans ansikte är tecknat med svarta ögon och röd mun. Hennes blick är vänlig och hon har också ett leende på läpparna.

Ormkvinnan är en tre meter hög skulptur. Blicken är vänlig och hon har ett leende på läpparna.
Ormkvinna. ©Ulrica Hydman Vallien/ Bildupphovsrätt 2013. Foto: Jenny Bergensten.

Konstnären har tecknat flera figurer på ormkvinnans kropp, bland annat ormar. På huvudet kan du upptäcka en brandgul orm där ormens huvud och svans har blivit till öron på kvinnan. Vidare slingrar sig två gula ormar över hennes armar. Deras leende huvuden sticker upp från hennes axlar, ungefär som höga axelvaddar.

Händerna är korsade över magen och naglarna är rödmålade. Över bröstet ser du ett ansikte målat med tjocka svarta konturer. På nedre delen av kroppen slingrar sig röda tulpaner med blå stjälkar, och en gul orm visar sina tänder. Motiven har de svarta, tjocka konturerna som är så typiska för konstnären.

Koppling till platsen

Men varför finns det en skulptur av en av våra mest kända glaskonstnärer i Åkersberga? Jo, precis på den här platsen låg en gång konstnärens barndomshem. När nya hus skulle byggas beställde byggföretaget skulpturen.

Grekisk mytologi

Titeln kan anspela på olika saker. Dels en kvinna som är vig som en orm, dels en kvinna med koppling till antiken. Den historiska kopplingen är här mest relevant att reflektera över.

I den grekiska mytologin fanns en farlig varelse som hette Medusa. Hon var en gorgon, det vill säga en kvinnoliknande varelse och hennes hår bestod av slingrande ormar. Med sin blick kunde hon förstena fienden. Den som till slut lyckades överlista henne var Perseus. Det gjorde han genom att med bortvänt ansikte hugga huvudet av henne. På så sätt undkom han hennes blick. Medusa är ibland avbildad som en skräckinjagande figur på till exempel grekiska tempel och antika amforor. På dessa föremål är ögonen stora och runda och gör att Medusa ser farlig ut. Att ögonen var gorgonens vapen är här tydligt.

Ormkvinnan i Österåker har istället en vänlig blick och ett leende på läpparna. Hon är en ståtlig uppenbarelse som visar sig bland husen. Bra mycket trevligare än en ilsken gorgon. Eller vad säger du?

Om konsten i Österåker

Den offentliga konsten i Österåker är en skiftande konstsamling. Här finns fontäner och lekande barn av brons. En del konst finns i centrum och en del finns utmed kanalen i Åkersberga. Flera konstverk anspelar på att Österåker är en skärgårdskommun med närhet till vatten. Gå en konstrunda och upptäck den offentliga konsten, en skatt som finns mitt i bland oss.