Besöksmål: Solna centrums tunnelbanestation

Kommun: Solna

Konstnär: Karl-Olov Björk och Anders Åberg
Tillkomstår: 1975

I Solna centrums tunnelbanestation möts du av en nästan tusen meter grön granskog under en flammande röd himmel. I detta landskap under jord utspelar sig små scener som väver samman historia, kamp och saga. Bland annat har en stor älg tagit plats framför en mörklagd Konsumaffär. Varför då kan man fråga sig?

Stationen kom till under en tid då samhället var i stor förändring. Det märktes också i musiken där en sång handlar just om älgar. Ett år efter att konsten här blivit klar kom skivan “Djurens brevlåda”. Här fanns en sång som hette “Älgarna demonstrerar” där älgarna kräver att alla kalhyggen ska stoppas, totalförbud mot jakt i skogen och fri passage över väger. De krävde också att all besprutning över skog och mark skulle upphöra. Älgarnas perspektiv var i ropet under en tid då stora motorleder byggdes och miljonprogrammet uppfördes runt om i Sverige.

©Karl-Olov Björk och Anders Åberg/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Foto: Elisabeth Boogh

Här och var öppnar sig skogen med gläntor där målade bildberättelser eller skulpterade scener skildrar olika sammanhang i vårt samhälle. Inte minst den norrländska avfolkningsbygden med övergivna Folkets hus, kalhyggen, flygplan som besprutar skog, tunnbrödsexpressen på slingrande vägar, fabriksanläggningar och övergivna trähus med verandor som vittnar om snickarglädje. Romantiska och nostalgiska tongångar som växlar med bitande samhällskritik.

Konstnär: Björk, Karl-Olov & Åberg, Anders
Tillkomstår: 1975

Närmaste SL-hållplats: Solna centrum

close-icon