Besöksmål: Lille Prins

Kommun: Täby

Konstnär: Mats Åberg
Tillkomstår: 2013
Plats: Utanför entrén till Täby centrum 

Den lille prinsen sitter på månen och spelar på sin flöjt. På väg in eller ut från Täby centrum upptäcker du honom. Att det är en prins går inte att ta miste på eftersom han har en krona på huvudet. Koncentrerad på sin melodi med ögonen slutna och benen tät i hop, sitter han i en halvmåne med benen hängandes utmed dess kant. Pojken har ingen baksida, du kan se honom framifrån från båda hållen.


©Mats Åberg/Bildupphovsrätt i Sverige 2019 Foto: Eva Dalin

Inspirationen fick konstnären Mats Åberg av boken “Lille prins” av den franska författaren Antoine de Saint-Exupéry. Boken handlar om en liten prins som kommer från en annan planet. Han har landat på jorden och träffar på en pilot. Prinsen ställer många frågor till den piloten men ger nästan inga svar.

Boken skrevs 1943 men läses fortfarande eftersom den handlar om livsfrågor. Budskapet är att vara nära konsten, allvaret och det väsentliga i livet. Mats Åbergs idé om uttrycket och placeringen av skulpturen är att “Lille prins” har en stillhet som manar till eftertänksamhet innan besökaren går in i köpcentret.

Kanske kan den lille prinsen som spelar på månen få dig att stanna upp en stund och fundera över vad som är viktigt i livet. Kanske hör du till och med tonerna från flöjten?

Konstnär:
Åberg, Mats

close-icon