Besöksmål: Lightscape

Kommun: Österåker

Konstnär: David Svensson
Tillkomstår: 2021

Lightscape är en linje som under dagtid skimrar i guldgula, gröna och silvergrå nyanser. På kvällen förvandlas den till ett ljuskonstverk som lyser upp i mörkret. Bakgrunden består av grå räfflad betong och platsen är järnvägsvallen i Åkersberga. Konstverket är väl synligt, såväl för den som går på trottoaren som för bilister och cyklister.

Att det är ett väldigt långt konstverk går att ana men knappast hur långt. Det mäter hela 530 meter! Efter att ha löpt längs med trottoaren vid tågspåret far Lightscape in i tunneln, upp över dess väggar och vidare upp i taket. Det är både mäktigt och lekfullt att utforska den långa linjen som kröker och böjer sig hit och dit. Men vad är det för slags linje egentligen?


©David Svensson Bildupphovsrätt 2021 Foto: Rebecka Walan

Konstnären David Svensson har utgått från historiskt måleri med skildringar av kust och hav. Så här berättar han i sin projektbeskrivning:

“Konstverket är ett kollage av avbildade kustlinjer från målningar med olika konstnärliga visioner och ideal. Här möts nationalromantikens syn på naturen med symbolismen, naturalismen, realismen, impressionismen och modernismen.”

©David Svensson Bildupphovsrätt 2021 Foto: Maria Söderlund

Med den långa kustlinjen knyter konstnären an till Österåker som en skärgårdskommun. Samtidigt rymmer Lightscape en större mängd konstverk med kustlinjer av olika konstnärer som till exempel Cezanne, Gaugain, Sigrid Hjertén, Prins Eugen, Anna Boberg, Carl Fredrik Hill och Ellen Trotzig.

Konstnär:
David Svensson

 

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga station

close-icon