Besöksmål: Hjärtat

Kommun: Solna

Konstnär: Eva Lange
Plats: Tivoliparken i Solna, vid bryggan.
Tillkomstår: 2003

Är det en urna? Eller ett hjärta som titeln antyder, som öppnar sig mot himlen? Eller möjligen en blomma som just vecklat ut sina kronblad? Inte sällan tycks Eva Langes skulpturer befinna sig i skärningspunkten mellan dessa former. Organisk växtlighet, mänskliga delar och handgjort hantverk. Hon lyckas med det som tycks vara en omöjlighet; att få en sten av granit att antyda rörelse.


©Eva Lange /Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf: Rebecka Walan

Eva döper inte sina skulpturer själv. Det är skulpturerna som talar om vad de ska heta. Och Eva lyssnar till vad vad de har att säga.

Ta en tur runt konstverket och se hur det förändras. För aldrig är det så tydligt att en skulptur bör ses från olika håll som här. Placeringen manar också till rörelse, att gå ett eller flera varv och betrakta. Kanske att du till och med vill lägga dig ner för att se verket underifrån?

Materialet är granit som putsats och polerats blank och len. Det är svårt att förstå hur urberg och sten har kunnat anta en sådan form, på gränsen till perfektion. Passa på att känna hur len ytan är.

Verket fick sin första placering i Olle Olsson-husets trädgård 2003, men fick en ny plats i Tivoliparken vid bryggan 2019. Ordet Tivoli kanske får dig att tänka på karuseller och sockervadd. Men Tivoli var i sin ursprungliga betydelse en park för förströelse och nöje. En plats där kärlek kan uppstå.

©Eva Lange /Bildupphovsrätt i Sverige 2017

Konstnär:
Lange, Eva

close-icon