Besöksmål: Gäddleken

Kommun: Sollentuna

Konstnär: Clarence Blum
Tillkomstår: 1962
Material: Brons
Plats: Turebergs park
Närmaste adress: Sköldvägen 12 B

En ung naken kvinna sitter på en stor fisk, en gädda, i en fontän på Turebergs torg. Vatten sprutar från flera håll; ur fisken mun, från dess stjärtfena och från kvinnans hår. Hon sitter med ena benet böjt och tar stöd med foten mot fiskens mage, det andra benet hänger avslappnat utmed fiskens kropp. Den ena armbågen är i vinkel och hon håller handen mot sitt hår, som om hon håller på att tvätta det.

Bronsskulptur av en naken kvinna på fisk i en fontän
©Clarence Blum/Bildupphovsrätt 2022 Foto Rebecka Walan

Gäddans kropp bildar en båge med huvudet riktat vertikalt uppåt. Det gör att vattenstrålen som kommer ur fisken mun träffar flickan rakt i ansikte.

Skulpturen har flyttat tre gånger innan den fick sin nuvarande placering. Från början var den en gåva från Turebergs villaägares förening till kommunen. Då placerades den i Turebergs park 1962 i en större bassäng, sedan flyttades den 1976 till kommunhusets entré. När Sollentuna centrum byggdes om 2006─2010 fick skulpturen sin nuvarande placering i Turebergs park.

Motivet knyter an till historien på olika sätt. Kvinnor och män har skildrats utan kläder ända sedan antikens dagar och att teckna efter nakenmodell var en del av undervisningen vid Konstakademierna under lång tid runt om i Europa. Inom bildkonsten påminner motivet till viss del om den bibliska historien om Susanna i badet, där Susanna skildras när hon badar och tvättar sig, helt ovetande om att två män tjuvkikar på henne.

Under folkhemsperioden då skulpturen blev till blev det kutym att skapa skulpturer av nakna kvinnor, och även män, inom den offentliga konsten.

Idag skulle inte en skulptur av det här slaget kunna uppföras utan ett problematiserande och reflekterande förhållningssätt. Flicka med gädda är på många sätt ett barn av sin tid.

 

close-icon