Besöksmål: Ett konditori för möss och människor 

Kommun: Värmdö

KonstnärAnonymouse
Tillkomstår: 2018
Plats: Porslinskvarteren i Gustavsberg 

Två små konditorier har slagit upp sina portar i Gustavsberg. Men du måste vara under fem centimeter för att kunna handla något av de bakverk i miniformat som syns genom skyltfönstret. Med andra ord behöver du också ha ögonen öppna för oväntat små konstverk under söndagspromenaden.  

Att göra stora skulpturer i det offentliga rummet har länge varit förenat med status. Stora bronser som avtäckts med pompa och ståt. Men det monumentala behöver inte vara stort. Det monumentala kan mycket väl bo i det lilla konstverket. Jämför med skulpturen Venus från Willendorf. Det är svårt att förstå hur liten den lilla statyetten är när du ser den på en bild.  

Om konst i det offentliga rummet krymper och blir så liten att den är svår att få syn på, blir lyckan istället desto större när du väl gjort upptäckten. Det lilla formatet har även i sagans värld fascinerat människan. Tänk bara på Tummelisa som är så liten att hon föds i en blomma och sedan liftar till varmare breddgrader genom att rida på en svala. Det är inte utan att man gärna skulle vilja bli lika liten som en tumme för att kunna gå in och slå sig ner på Konditori Vestacia i Gustvasberg och göra en beställning. 

Konstnär: Anonymouse

close-icon