Besöksmål: En dans på rosor

Kommun: Haninge

Konstnär: Valeria Montti Colque
Tillkomstår: 2014
Material: Väggmålning
Plats: Gångtunnel mellan pendeltåget och Handen.

Det sprakar av färger och bilder i gångtunneln. Japanska vågor, dalahästar, bergstoppar, fåglar, blommor, ryska dockor, en hiphopdansare och fantasifigurer. Allt samsas och bildar två långa målningar på motsatta sidor som löper utmed väggarna. Fåglar återkommer på flera ställen. Blåmesar och skator. Stilen påminner om graffiti men i detaljrikedomen finns också något berättande. Taket är målat i regnbågens alla färger.

Väggmålning med blåmes, havsvågor och mörkröda hibiskusblommor.
©Valeria Montti Colque/Bildupphovsrätt 2022 Foto Rebecka Walan

På ett ställe finns en graffitimålare med sin sprayburk i handen. Som om det är hen som gjort hela väggen. Du hittar också en hiphopdansare som dansar på moln. Ur molnen reser sig en stint stirrande blå varg. Pälsen är elektrisk.

Väggmålning med varg, hiphopdansare och moln.©Valeria Montti Colque/Bildupphovsrätt 2022 Foto Rebecka Walan

Konstnären berättar om regnbågen i det välvda taket. “Den representerar vandringen mot drömmarnas mål, drömmar som förhoppningsvis kan gå i uppfyllelse en vacker dag när man når slutet”.

Tunnel med ttak i starka regnbågsfärger som gult, orange, rosa, lila och fönster på sidorna.©Valeria Montti Colque/Bildupphovsrätt 2022 Foto Rebecka Walan

Att gå igenom tunneln är som att kliva in en magisk värld där allt kan hända. Där skilda kulturer och världar samsas med varandra. Och där djur och natur intar en viktig plats i tillvaron. Tack vare bildrikedomen kan du upptäcka något nytt varje gång du passerar. Passa på att titta lite extra nästa gång du har vägarna förbi.

Målningen har kommit till i samverkan med två ungdomar från Haninge:
Bilal Zubeidat och Martin Silvikko.

Serieliknande figur med en färgglad skurborste i ena handen och en sil full med rotfrukter i andra. Gröna och lila schackrutor bakom.©Valeria Montti Colque/Bildupphovsrätt 2022 Foto Rebecka Walan

Konstnär: Valeria Montti Colque

close-icon