Besöksmål: Daphne

Kommun: Södertälje

Konstnär: Helga Henschen
Tillkomstår: 1978

Det skvalar och porlar. Fontänen inne i Lunagallerian drar blickarna till sig. Men inte bara för att den låter utan också för att den är så färgstark och fantasifull. Blommor, blad och fåglar i starka färger täcker skulpturens yta. Utformningen leder tanken till ett paradis. När du går runt skulpturen upptäcker du också fyra nakna kvinnogestalter med olika hudfärg och leende ansikten. De påminner om  fruktbarhetsgudinnor.

Det är ett keramiskt verk av Helga Henschen. Hon inspirerades av den grekiska mytologins Daphne som uppvaktades av Apollon. För att undkomma uppvaktningen förvandlade sig Daphne till ett träd. Här har konstnären skapat ny mytologi genom att låta Daphne föda fyra döttrar genom skulpturens kvinnofigurer, en i varje väderstreck.

Med gestalterna ville hon förmedla fantasi, glädje och växande kvinnokraft. Konstnären var också djupt engagerad i frågor om djur och natur och skrev dikter om bland annat djurens rätt. Så skulpturen kan ses som en hyllning till allt detta, ja nästan till livet självt.

På väggarna både i och utanför gallerian fortsätter konstverket med fåglar och ansikten. Som om Helga Henschen vill påminna oss om både kvinnors rättigheter och naturfrågan vart vi än går. Frågor som är lika aktuella nu som då. Men det blir också en påminnelse om livets värden och kan ses som en motpol till platsen som är en galleria där det ska handlas och kommersen är i centrum.

Skulpturen är ett av de största keramiska verken i Sverige och väger 2,3 ton. Flera av fontänens former känner du igen i Tensta tunnelbanestation. Stationen invigdes 1975 där Helga Henschen gjort helhetsgestaltningen.

Fontänen ser inte likadan ut från något håll, därför är det lockande att gå runt och upptäcka. Vad ser du för något?

Konstnär:
Helga Henschen

 

close-icon