Besöksmål: Daphne

Kommun: Södertälje

Konstnär: Helga Henschen
Tillkomstår: 1978

Det skvalar och porlar. Fontänen inne i Lunagallerian drar blicken till sig. Men inte bara för att den låter utan också för att den är så färgstark och fantasifull.  Blommor, blad och fåglar täcker skulpturens yta. Utformningen leder tanken till ett paradis. När du går runt skulpturen upptäcker du också fyra nakna kvinnogestalter, alla med olika hudfärg. De har leende ansikten och bröst som sticker ut, som fruktbarhetsgudinnor.

Det är ett keramiskt verk av Helga Henschen. Hon inspirerades av den grekiska mytologins Daphne som uppvaktades av Apollon. För att undkomma uppvaktningen förvandlades hon till ett träd. Här har Helga skapat ny mytologi genom att låta Daphne föda fyra döttrar genom skulpturens kvinnofigurer, en i varje väderstreck.

Med gestalterna ville hon förmedla fantasi, glädje och växande kvinnokraft. Konstnären var också djupt engagerad i frågor om djur och natur och skrev dikter om bland annat djurens rätt. Så skulpturen kan ses som en hyllning till allt detta, ja nästan till livet självt.

Verket fortsätter på väggarna både i och utanför gallerian med fåglar och ansikten. Som om Helga Henschen vill påminna oss om både kvinnofrågan och naturfrågan. Lika aktuella nu som då. Men det blir ju också en påminnelse om livets värden och kan också ses som en motpol till platsen som är en galleria där det ska handlas och köpas.

Verket är ett av de största keramiska verken som gjorts i Sverige och väger 2,3 ton. Konstnären Eric Matteoni var med och hjälpte till med att sätta ihop skulpturen. Flera av fontänens former hittar du också i Tensta tunnelbanestation, ett annat verk av konstnären.

Fontänen ser inte likadan ut från något håll, därför är det lockande att gå runt och upptäcka. Vad ser du för något?

Konstnär: Helga Henschen

 

close-icon