Brita Cruus

Kvinnokraft

Brita har turen att födas in i den rika och mäktiga högadeln. Hon är barnbarn till Axel Oxenstierna, kungens närmaste man. Men som kvinna har hon inte riktigt samma tur, som omyndig är det hennes far och sedan make som bestämmer över henne. Men det verkliga livet är inte fullt så svart och vitt. Brita kom att bli en av många kvinnor som med sinne för affärer tar plats i historien. Och hon gör det utifrån ett stort intresse i livet – mat. 

Brita Cruus
Målning av Brita Cruus omkring 1660-tal, okänd konstnär. Skoklosters slott.

Friherren Jakob Lilliehöök friar till Brita redan när hon är 11 år. De gifter sig fem år senare. Bröllopet går av stapeln på Stockholms slott och värdinnan för festen är drottningen Hedvig Eleonora. 

Jakob måste rycka in i kriget mot danskarna och bara ett halvår efter bröllopet dör han. Brita, som är gravid, blir änka. Hon är då 17 år. 

Som änka blir Brita myndig. Om hon skulle välja att gifta om sig skulle hon förlora sin myndighet. Men Brita är ogift resten av sitt liv. Som myndig får hon en starkare ställning i samhället och hon bestämmer över sin egen ekonomi.  

Brita tycks ha haft intresse för mat redan som ung. Hon bjuder sin friare Jakob på Snömos. Senare i livet skulle hon skriva ner sina recept. Det skulle komma att bli en samling på 329 recept. Idag ger det oss en unik inblick i vad adeln åt under 1600-talet.På bilden ser vi försättsbladet till Britas kokbok. Foto: Bok från Kungliga biblioteket.

Recept från Britas kokbok. Foto: Bok från Kungliga biblioteket

Var det matintresset som gjorde att Brita öppnade en krog? 1671 får hon tillstånd att öppna ett gästgiveri i Barkarby, vid landsvägen upp mot Bergslagen. Hon utnyttjar sin ställning i samhället fullt ut och kräver att alla andra småkrogar runtomkring ska stänga. Hon får sin vilja igenom.  

Det är inte Brita själv som står och rör i grytorna och tar emot gäster, gästgiveriet arrenderar hon ut. Men det är kanske inte en slump att just drottningen Hedvig Eleonora, som var värdinna på Britas bröllop, väljer att stanna på gästgiveriet. Och antagligen räknade Brita på hur mycket reklam det skulle ge. 

Visste du att det fortfarande finns ett värdshus i samma byggnad som Britas låg i? Hon valde nog platsen med omsorg, säker på att det skulle finnas resande människor som behövde en säng för natten, en god middag och en utvilad häst dagen därpå, långt in i framtiden. 

Kvinnokraft
close-icon