Gittan Jönsson

Konstnär med ett brett spektra av olika uttryck, från film till nitisk dammsugerska med 42 uppdrag att utföra i världen.

Gittan Jönsson föddes 1948 i Helsingborg. Familjens stora intresse var idrott. Mamman var gymnastikledare och pappan hängiven diskuskastare. Konsten upptäckte Gittan Jönsson på egen hand, genom utflykter till konstmuseet Louisiana med sina väninnor. Hon kom in på Konstfackskolans Reklamlinje 1967 då förändringens tid rådde. Studentrevolten 1968, den spirande kvinnorörelsen och medvetenheten om en ojämlik värld. Hon var delaktig i det stora samhällsengagemanget och ivern att förändra världen. Efter utbildningen arbetade hon med grafisk design i klädbutiken Mah Jong där hon utformade postorderkatalogen.

Genom ett inhopp i filmbranschen som assistent till Carl Johan de Geer i arbetet med filmen “Hello baby” fick Gittan Jönsson inspiration att börja måla. På 1970-talet slog hon igenom med satiriska målningar med feministisk prägel. Temat var hushållsbestyr och det som försiggår i köket. På debututställningen 1978 på Galleri Händer visades målningen Diskkasterskan. På senare tid har hon gjort en serie målningar med Dammsugerskan, en nitisk person som ger sig ut på 42 uppdrag ut i världen.

Offentliga verk i urval:

Spelrum, järn, Olympias fotbollsläktare, Helsingborg
Möte med bäckahästen, fresk, Allögården, Kristianstad
Heliga Birgittas rum i “Den svenska historien”, Historiska museet, Stockholm
Muralmålning, Jericho, Palestina
Grässkulptur, Hammenhög
Råkullefresken, Brantevik
Det var en gång, väggmålning på Håga anstalt, Södertälje, 2004
De fyra elementen, väggmålning Sparbanken Syd, Simrishamn, 2004

Konstverk:
Klänningsdramat och det brinnande hjärtats gångjärnsdans

close-icon