Till innehållet

Skapande

Det finns många sätt att arbeta med skapande efter en konstvandring. Ett förslag är att låta eleverna göra förslag på egna konstverk som de skulle vilja se på sin skolgård i litet format med självtorkande lera. Så jobbar ofta konstnärer. Först gör de en liten skulptur som de visar för en jury, innan de får i uppdrag att utföra den i stort format. Låt eleverna måla sina skulpturer med målarfärg, det går bra med både temperablock och flaskfärger.

Leran behöver inte ha torkat innan ni målar. Ställ skulpturerna på små kartongbitar så går det lättare att flytta runt dem. (En osthyvel kan vara bra att ha för att skyffla över skulpturerna på kartongen). 

Foto: Elisabeth Boogh.

Låt slutligen eleverna ta fram en projektbeskrivning till konstverket med: titel, plats, önskad storlek och en motivering, dvs varför vill de att ett sådant konstverk ska finnas på platsen.  

Gör en utställning med elevernas förslag på offentlig konst på någon allmän plats i skolan eller om möjligt på någon annan plats i kommunen, tex ett bibliotek. Om inte det är möjligt kan du ju fotografera av konstverken och kanske skapa ett galleri på hemsidan.

Lycka till!

Foto: Rebecka Walan.

Förslag på skulpturer på skolgården av elever i åk 5 på Beckombergaskolan: En controller, En val som svalt plats; en skulptur som är en uppmaning till att vara rädd om miljön, samt En glad bläckfisk att klättra på.

Framöver kommer vi att ta fram lektionsplaneringar för flera konstverk som ger ingångar till olika ämnen. Är du intresserad av att dela med dig av vilka behov du har och vad du skulle vilja att en sådan sida innehåller är vi glada om du kontaktar museet.  

close-icon