Söktips

Du kan söka på flera olika sätt, dels via sökrutan dels genom att filtrera din sökning. Det går också att kombinera dessa två. 

Sök via sökrutan

Skriv in ett eller flera sökord i rutan. Du kan söka på en plats – till exempel Märsta eller Västerhaninge kyrka, ett motivord – till exempel häst eller traktor, ett personnamn – kan vara fotografens namn eller den avbildades eller på valfria ord som kan finnas i bildtexten.

Att välja rätt sökord är nyckeln till en lyckad sökning. Testa att använda synonymer om du inte hittar fotografiet du söker. En synonym till torp kan vara stuga och söker du ett gatunamn prova med både gata och väg. Skriver du flera ord i rad, som till exempel Västerhaninge kyrka får du bara träff på kombinationen. Det spelar ingen roll om du skriver Västerhaninge kyrka eller kyrka Västerhaninge.

Sök via filtrering

Du kan hitta bilder via filtrering med olika kombinationer. Välj till exempel att kryssa för en socken så får du träff på alla bilder och handlingar från den socknen som finns i två av databaserna. Här måste man tänka att sökningen inte kan bli bättre än registreringen av bilderna, till exempel finns inga socknar registrerade i Samtidsbild. 

Vill du bara hitta bilder från en speciell hembygdsförening väljer du hembygdsföreningar under källa och sedan den föreningen du söker.

Gå vidare genom länkarna

Sök vidare genom att klicka på de understrukna länkarna. Du kan hitta liknande bilder genom att använda länkarna motivord eller hitta en fotografs alla bilder. Följer du en länk gör du en ny sökning i alla samlingar. Vad du har valt står uppe till höger. Där kan du också klicka bort valen.

Hittar du inte vad letar efter?

Om man hittar bilder och handlingar eller inte beror på hur de är registrerade. Tyvärr har många poster lite information så det är bra att försöka med olika sätt att söka. Tänk även på att registreringen av bilder, föremål och dokument har skett under en lång tid och av många olika personer och är därför av olika kvalitet. Även beskrivningarna till nyligen registrerat material bygger ofta på äldre uppgifter. Både vad man tagit med och vad man utelämnat skiljer sig mellan olika personer och olika tider.

Kommentarsrutan

Har du mer information och kunskap om fotografierna eller handlingarna? Kanske visar fotografiet släktingar till dig eller är du med själv på bilden? Eller vet du var bilden är tagen? Eller hur byggnaden ser ut idag, om den ens är kvar?

Hjälp oss gärna med mer uppgifter genom att fylla i kommentarsrutan som finns under varje bild. Det är viss fördröjning innan vi publicerar kommentarerna eller gör korrigeringar i posterna.

Dela gärna fotografierna via Facebook eller mejla länken till någon du tror är intresserad.

Alternativa söksidor

Du kan söka i en databas i taget. Då väljer du samlingar.kulturarvstockholm.se för hembygdsföreningarnas bilder, samtidsbild.se för Samtidsbild och bilder.stockholmslansmuseum.se för länsmuseets bilder.

close-icon