Till innehållet

Vardag

Under pandemiåret 2020 förändrades allt. Vi gick miste om både vardag och fest. Det blev otryggt och omöjligt att göra de små sakerna som förgyller livet, att fika med en kompis, att träna, simma, gå till biblioteket, gå på bio och teater, spela bingo på bingohallen, gå på fotboll, sjunga karaoke, sjunga i kören, gå till moskén eller kyrkan, bjuda barnens kompisar till kalas, fira högtider tillsammans…. Listan över saker vi inte längre kunde göra är hur lång som helst. 

Nu är det dags att ta vardagen tillbaka, alldeles oavsett hur det går med covid-19 och oavsett hur lång tid det tar innan världen återvänder till det mer normala. 

Vardagen, fylld med både rutiner och överraskningar är därför det stora temat på Samtidsbild 2021. Vi vill se din vardag i alla dess skepnader! Under året rullar vi ut ett nytt tema varje månad och ber dig ta en bild och ladda upp på Samtidsbild. Tagga den med månadens hashtag. I slutet av året har vi tillsammans skapat ett fotoalbum som hyllar vardagen! 

(Om du vill räcker det förstås med att bara ladda upp en bild som berättar något om din vardag.)

Temat för september är: #kvinnovardag 

100 år med kvinnlig rösträtt – hur har det påverkat kvinnors liv och vardag? 

I september 1921 kunde kvinnor för allra första gången gå till valurnan och rösta i riksdagsvalet. Kvinnor kunde också bli inröstade som ledamöter i riksdagen. Nästan hälften av de röstberättigade kvinnorna använde sin nyfunna rätt och röstade. Fem kvinnor valdes in i riksdagen. Kampen att nå dit hade kostat blod, svett och tårar. 

Rätten att rösta, att få bestämma över sig själv och kvinnors vardagsliv hänger tätt ihop. Från 1884 gällde att ogifta kvinnor blev myndiga när de fyllde 21 år. Gifte hon sig blev hon åter omyndig. Först 1921 ändrades detta och nu blev även gifta kvinnor myndiga och fick makt att bestämma över sina egna liv. Men hur hade vardagen och kvinnors liv sett ut om det inte förändrats? Och fortfarande är vi inte helt jämställda. Till exempel utför kvinnor fortfarande en större andel av det obetalda hushållsarbetet än män. 

Skicka en bild till framtiden! I september uppmanar vi dig som är kvinna att dokumentera din vardag.

Gör så här: Ta en bild på en vardaglig situation. Skriv gärna några reflekterande rader till bilden och ladda upp bilden i appen Samtidsbild eller på Samtidsbild. Tagga bilden med #kvinnovardag. 

Tidigare teman 2021:

#sommar2021 Välj en (eller fler) av alla bilder du tar i sommar. Ladda upp bilden. Beskriv i bildtexten var du befinner dig och vad du gör. Tagga bilden med #sommar2021 

Äntligen ut i världen! Här är vi på besök i en liten stad i västra Turkiet. Barnen passar på att klättra upp i stadens centrala landmärke. Foto: Marco Zalazar

#vardagsmat Fotografera en måltid, antingen något du lagat själv eller köpt. Ladda upp bilden och tagga den med #vardagsmat och berätta om maten och måltiden i bildtexten.

I dag fick de bli lite hänt i veckan med rödbetor och ett glas mjölk.
När maten väl är uppäten återstår bara de trista jobbet att diska. Foto: Fredrik Hansson

#vardagsglädje Fotografera det som får dig att må bra i vardagen. Eller välj en bild du redan tagit. Ladda upp bilden på Samtidsbild. Tagga den med #vardagsglädje och skriv i bildtexten vad som ger dig glädje i vardagen.

#vardagsglädje är att umgås med sonen Max en helg. Att träffa lekfyllda killingar är en bonus. Fotograf: Lars Ohly

#vardagsrum Ta en bild av ditt vardagsrum. Tagga den med #vardagsrum och skriv i bildtexten hur du använder rummet.

Vårt vardagsrum är också två arbetsplatser, ett sovrum, rum att umgås i och ett game room. Foto: Maria Hegdal

#vardag Fotografera och ladda upp en bild per dag under en vecka. Bilden ska vara tagen vid olika tidpunkter under dagen. Kanske vid frukostbordet, eller vid kundvagnen i din lokala mataffär, eller på arbetet eller skolan…  Tagga bilden med #vardag och beskriv din dag i bildtexten. 

Ljuset har återkommit. Att vakna till ljudet av fågelkvitter och gruset på vägen som knastrar under morgonpromenerande människor, det är fint.
Det kommer alltid en ny dag. Jag välkomnar denna årstid och väljer som alltid att fokusera på det vackra i det lilla. I en tid av pandemi som pågått alltför länge där det vi kände till och var vana vid blivit något nytt. Nytt kan vara skrämmande och outforskat. Men vardagen är för mig likt en värmande brasa, en god kopp kaffe, en kram av mina barn. Vardagen är trygg. Bakom min rullgardin syns nu silhuetter av pelargoner som vaknat till liv igen. Starka men också sköra. Livet är vardagen och bara jag har ansvar för att välja om det ska vara starkt eller skört. I en tid av pandemi: Låt oss aldrig glömma de små vackra sakerna. Foto: Camilla Engstrand


Håll utkik på museets kanaler på Facebook och Instagram! En del av bidragen kommer att delas där.

Läs mer här: samtidsbild.se

Ladda ner denna flyer om du vill sprida informationen vidare >

close-icon