Till innehållet

Magiska manteln -En resa genom islams konst

En vandringsutställning för barn i åldrarna 6-12 år

Utställningen består av tre delar: en sagolik paviljong, musik och ett bildspel. Den är producerad för att visas på bibliotekens barnavdelningar, men kan mycket väl fungera även på andra ytor. Idén och inspirationen till utställningen är hämtad från barnboken ”En resa genom Islams konst” som gavs ut i London, 2005. Boken handlar om en flicka som med sin mantel gör en resa till olika platser i de islamiska kulturområdena. Boken finns översatt till 22 språk. Dessa böcker ingår också i utställningen. 

Konstnären Teymor Zarré har skapat ”Porten till Orienten” som är utställningens blickfång. Verket är en sagolik paviljong med skimrande glas- och spegelbitar i olika färger. Här kan du gå in och uppleva skönheten i takets mosaikmönster. Glaskonsten i utställningen är utförda i aine kari, en persisk teknik som har tusenåriga anor.

Inne i paviljongen kan du lyssna på musik med orientaliska toner. Musiken har komponerats av Coste Apetrea.  Instrumenten är turkisk saz, ney flöjt, melodika och tvärflöjt. Till utställningen hör även ett bildspel med fotografen Linnea Sellersjös stämningsfulla bilder av byggnader och platser som omnämns i boken. Du kan också klä dig i den magiska manteln som ingår i utställningen.  Vem vet kanske får du oanade krafter och flyger i väg?

Med utställningen följer en pedagogisk handledning som ger förslag på hur bibliotekarier kan arbeta med utställningen tillsammans med barngrupper. Här finns tips och råd om skapande verkstad med pappersmosaiker av olika slag. Tanken är att barnens mosaiker samlas in, hängs upp och blir en del av utställningen. 

Vandringsutställningen ”Magiska Manteln” är producerad av Stockholms läns museum i samarbete med Fisksätra och Rinkeby bibliotek samt Riksutställningar.

Omfång: Utställningen kräver en yta om minst 10 kvm och innehåller en paviljong i glasmosaik som mäter 1 x1 m, mattor, hörlurar, mp3-spelare med musik av Coste Apetrea, textil mantel av Monica Nilsson, foton av Linnea Sellersjö på cd-skiva, fem uppförstorade bilder från boken och boken ”En resa genom islams konst” på 22 olika språk.

Teknik och frakt: Utställningen fraktas i en transportlåda på hjul. Lådans storlek är (l x b x h) 185 x 72 x 166. Den måste kunna rullas på plats eftersom den är mycket tung på grund av glasmosaiken. I samband med bokning skickar vi ut en monteringsanvisning och även en nedpackningsanvisning.

Bokning: Utställningshyra är 3000 kr för sex veckor (ex moms). Beställaren bekostar frakten.

Info: Rebecka Walan, intendent konst, 076 526 94 44 rebecka.walan@stockholmslansmuseum.se

Handledning: Magiska manteln

close-icon