Till innehållet

Lin

Carl von Linné gav linet dess namn Linum usitatissimum vilket betyder ”det allra mest användbara” eller ”det högst nyttiga linet”.

Lin, är en gröda som odlas för två olika ändamål; dels som en oljeväxt för framställning av frön för pressning till linoljan och dels som en spånadsväxt som efter rötning används för att tillverka det lingarn som används för att väva linnetyg

Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin.

Linne används också som benämning på sänglinne, hemtextilier som handdukar, badlakan, löpare, bordsdukar eller kläder som tillverkas av lin.

Numera kallas många tygprodukter linne även om de inte är tillverkade i lin t.ex. sänglinne.

Lin har tillverkats under mycket lång tid och produktionen är mycket arbetsintensiv.

Linne har hög förmåga att suga upp vatten, vilket gör det särskilt lämpat till diskhanddukar, och badlakan. Vidare torkar det snabbt och känns svalt på sommaren och värmer behagligt på vintern.

Vid mangling får linnefibrerna glans vilket gör det lämpat för finare bordsdukar och linneservetter. Fibrerna i linet som används vid tillverkningen brukar vara 50 till 120 centimeter, vilket är ovanligt långa fibrer vid textilproduktion. Normalt brukar bomullsfibern eller syntfibern vara endast 4-7 cm långa. Att linet har långa fiber ger ett starkt tyg som håller längre och är tåligare mot slitage.

Linne är en tacksam och lättskött naturfiber som åldras långsammare än andra material och bara blir skönare och vackrare med tiden.

LINET SOM FRAMTIDSFIBER

”Lin för livet”- en vandringsutställning som just nu arbetas fram av en grupp av Sveriges hemslöjdskonsulenter och utvecklare. Vi vill öka intresset för lin, främst som textilfiber ur ett hantverks- och hållbarhetsperspektiv, men också att lyfta fram nya produkter som bygger på samtida forskning, t.ex. möbler och isolering. I anslutning till att utställningen visas runt om i landet, kommer respektive län att arrangera programverksamhet i form av seminarier, föreläsningar och workshops.

Nyttan med utställningen är att öka medvetenheten om linets positiva egenskaper och möjligheter, för att på sikt öka kunskapen om och intresset för inhemsk odling.

Genom att öka intresset för materialet och medvetenheten om textiliers påverkan på miljön, bidrar utställningen och aktiviteter i anslutning till den att människor har ”den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling och livsstilar i harmoni med naturen.”

Arbetsgruppen består av Eva Carlborg, Ann-Sofie Svansbo, Thea Östin, Hillevi Skoglund, Kattis Karlsson Hofvander och Charlotte Hellsten Husman.

Läs mer Linodlarföreningen Fransåker http://www.linodlarna

close-icon