Sök
Till innehållet

Verktygsklubben

Under våren 2019 har Slöjd Stockholm arrangerat träffar för trä- och verktygsintresserad allmänhet i Flemingsberg centrum. Här har man kunnat grotta ner sig i handverktygens underbara värld, med olika tema varje gång. Specialinbjudna gäster har varit på besök, det har funnits tillfälle att fråga om råd, testa olika verktyg och lära sig hur olika verktyg fungerar, lyssna på föredrag, diskutera och mycket mer.

Sista träffen för terminen är den 5 juni. Vi hoppas kunna återuppta träffarna i någon form under hösten 2019, följ oss på sociala medier eller prenumerera på vårt nyhetsbrev för ett uppdaterat program.

Datum och teman våren 2019
30 jan Täljknivar och yxor för färsk slöjd – Gäster Julia Kalthoff, yxproducent och Bengt Waldemarson, slöjdare.
13 feb En såg, är en såg, är en såg – Gäst Andreas Furuholm, möbelsnickare.
27 feb Att samla och renovera verktyg – Gäst Bengt ”Hyveldoktorn” Nilsson, hobbysnickare.
27 mar Skarpa stål. Om att slipa och bryna.
24 apr Böcker och annan inspiration.
8 maj Arbetsbänkar och fasthållning – Gäst Tomas Karlsson, snickarmästare.
22 maj Egentillverkade verktyg, redskap och hjälpmedel – Gäst Robert Wiberg, slöjdare och hobbysmed.
5 jun Trä och träslag – Gäst Ulf Brunne, snickarmästare och möbelkonservator.

Har du förslag eller önskemål på teman eller gäster, eller tillhör du en organisation och söker samarbete? Hör av dig så pratar vi om hur du kan bidra! Mattias Broström, mobil 0765269473 eller e-post mattias.brostrom@stockholmslansmuseum.se

Frågor och svar om Verktygsklubben

När börjar Verktygsklubben igen?
Startdatum för framtida träffar är ännu inte bestämt, men ambitionen är att återuppta dem under hösten 2019.

Var sker träffarna med Verktygsklubben?
Träffarna våren 2019 skedde i Flemingsberg centrum. Lokalen vi hade där kommer vi att lämna under sommaren eller tidig höst, ny lokal och adress är ännu inte spikad.

Vad är Verktygsklubben?
Verktygsklubben är ingen riktig klubb utan namnet på Slöjd Stockholms träffar för trä- och verktygsintresserade människor. Huvudämnen för träffarna är handverktyg, hobbysnickeri, träslöjd och materiallära (trä).

Måste man vara medlem?
Det finns inget medlemskap i verktygsklubben, man kommer de gånger man är intresserad.

Kostar det något att delta?
Inträdet kan vara olika varje gång, men vi försöker hålla det så lågt som möjligt. Första tillfället, 30 januari, är det gratis. Barn i sällskap av vuxen betalar ingenting, studenter och ungdomar kommer in för halva priset.

Måste man föranmäla sig?
Nej, det är bara att dyka upp.

Hur ofta sker träffarna?
Våren 2019 skedde träffarna ungefär varannan vecka. Hur det blir hösten 2019 är ännu inte bestämt, men vår ambition är att återuppta träffarna i någon form under hösten.

Måste man vara med varje gång?
Nej, man kommer de gånger man är intresserad.

Måste man kunna en massa om verktyg för att få vara med?
Nej, man behöver inga förkunskaper alls.

Vem är träffarna till för?
Träffarna passar både nybörjare och mer erfarna, vi sätter stort värde på utbytet mellan deltagarna.

Finns det verktyg att låna eller testa?
Ja.

Får man ta med egna verktyg?
Ja, jättegärna! Ett av syftena med Verktygsklubben är att lära folk hur verktygen fungerar och används, har man egna verktyg att ta med sig är det en stor fördel. (Tänk bara på att förpacka eventuella vassa och spetsiga föremål väl om du reser kollektivt).

Vad får man göra på träffarna?
Beroende på temat för dagen så händer det olika saker. Vissa gånger får man lyssna på föredrag och ställa frågor till någon expert, vissa gånger får man lära sig hur verktygen används, underhålls och hur man renoverar dem. Mer information om vad som händer vid varje tillfälle, kommer att finnas i respektive evenemang i vårt kalendarium här på vår hemsida och på vår facebooksida under evenemang.

Får man lära sig att använda maskiner i Verktygsklubben, t.ex. handöverfräs eller bandsåg?
Tyvärr inte i nuläget. Vi har valt att fokusera på handverktyg. Men för framtida träffar har vi funderingar på att täcka in även lite maskinkunskap.

Vad kommer framtida träffar att handla om?
Information om träffarna hittar du under respektive evenemang i vårt kalendarium här på hemsidan. Evenemangen läggs upp kontinuerligt så snart de är bestämda, cirka en vecka innan de går av stapeln.

Vem är det som arrangerar Verktygsklubben?
Det är en del av Stockholms läns museum som heter Slöjd Stockholm som arrangerar, närmare bestämt en av våra hemslöjdskonsulenter. Lokalen vi hyr ligger i UngZon Flempan, en ungdomsgård i Flemingsberg centrum som drivs av Huddinge kommun.

Är verktygsklubben bara för ungdomar?
Nej, alla är välkomna. Barn måste ha någon vuxen i sällskap, men betalar i gengäld inget inträde. Ungdomar kommer in för halva priset (de gånger vi tar inträde, ibland är det gratis).

Jag har fler frågor, vem kan jag fråga?
Hör av dig till Mattias Broström på 0765269473 eller skicka ett mail till mattias.brostrom@stockholmslansmuseum.se

Relaterade Evenemang

close-icon