Sök
Till innehållet

Verktygsklubben

Under våren 2019 bjuder Slöjd Stockholm in till träffar för trä- och verktygsintresserad allmänhet. Fram till sommaren öppnar vi vårt nya slöjdrum i Flemingsbergs centrum och grottar ner oss i handverktygens underbara värld, med olika tema varje gång. Specialinbjudna gäster kommer på besök, du erbjuds tillfälle att fråga om råd, testa olika verktyg och lära dig hur olika verktyg fungerar, lyssna på föredrag, diskutera och mycket mer. Här finns något för alla; verktygsmakare och smeder, samlare och loppisrävar, slöjdare, snickare och byggnadsvårdare. Träffarna passar både nybörjare och mer erfarna.

Verktygsklubben kräver inget medlemskap, inga förkunskaper, ingen föranmälan och du kommer bara de gånger du själv vill. Kostnaden försöker vi hålla på så låg nivå som möjligt så att alla ska ha möjlighet att delta. Enklast betalar du på plats med Swish.

Programmet är inte helt spikat i skrivande stund, men träffarna kommer att hållas vissa onsdagar udda veckor med start 30 januari. Håll utkik i vårt kalendarium och på vår facebooksida, vi uppdaterar informationen cirka en vecka innan träffarna går av stapeln. Enklare fika kommer att finnas att köpa till låg kostnad (Swish eller kontanter).
Startdatum: 30/1 (sedan vissa onsdagar udda veckor under våren)
Tid: Klockan 18-21.
Plats: Röntgenvägen 15, Flemingsberg, Huddinge.

Datum och preliminära teman
30 jan Täljknivar och yxor för färsk slöjd.
13 feb En såg, är en såg, är en såg.
27 feb Att samla och renovera verktyg.
27 mar Skarpa stål. Om att slipa och bryna.
24 apr Böcker och annan inspiration.
8 maj Arbetsbänkar och fasthållning.
22 maj Mäta och märka – snickarens bästa tips och genvägar.
5 jun Om trä. Egenskaper, bearbetning, ytbehandling.
(Observera att tema för respektive datum kan komma att ändras)

Om du känner att något av ovanstående teman är precis din kopp te, eller har förslag på andra teman – hör av dig så pratar vi om hur du kan bidra! (Kontaktuppgifter längre ner)

Frågor och svar om Verktygsklubben

Vad är Verktygsklubben?
Verktygsklubben är ingen riktig klubb utan namnet på Slöjd Stockholms träffar för trä- och verktygsintresserade människor. Huvudämnen för träffarna är handverktyg, hobbysnickeri, träslöjd och materiallära (trä).

Måste man vara medlem?
Det finns inget medlemskap i verktygsklubben, man kommer de gånger man är intresserad.

Kostar det något att delta?
Inträdet kan vara olika varje gång, men vi försöker hålla det så lågt som möjligt. Första tillfället, 30 januari, är det gratis. Barn i sällskap av vuxen betalar ingenting, studenter och ungdomar kommer in för halva priset.

Måste man föranmäla sig?
Nej, det är bara att dyka upp.

Hur ofta sker träffarna?
Varannan onsdag med start 30 januari till och med 5 juni (udda veckor, sammanlagt tio träffar).

Måste man vara med varje gång?
Nej, man kommer de gånger man är intresserad.

Måste man kunna en massa om verktyg för att få vara med?
Nej, man behöver inga förkunskaper alls.

Vem är träffarna till för?
Träffarna passar både nybörjare och mer erfarna, vi sätter stort värde på utbytet mellan deltagarna.

Finns det verktyg att låna eller testa?
Ja.

Får man ta med egna verktyg?
Ja, jättegärna! Ett av syftena med Verktygsklubben är att lära folk hur verktygen fungerar och används, har man egna verktyg att ta med sig är det en stor fördel. (Tänk bara på att förpacka eventuella vassa och spetsiga föremål väl om du reser kollektivt).

Vad får man göra på träffarna?
Beroende på temat för dagen så händer det olika saker. Vissa gånger får man lyssna på föredrag och ställa frågor till någon expert, vissa gånger får man lära sig hur verktygen används, underhålls och hur man renoverar dem. Mer information om vad som händer vid varje tillfälle, kommer att finnas i respektive evenemang i vårt kalendarium här på vår hemsida och på vår facebooksida under evenemang.

Får man lära sig att använda maskiner i Verktygsklubben, t.ex. handöverfräs eller bandsåg?
Tyvärr inte i nuläget. Vi har valt att fokusera på handverktyg. Men för framtida träffar (troligen hösten 2019) har vi funderingar på att täcka in även lite maskinkunskap.

Vad kommer framtida träffar att handla om?
Information om träffarna hittar du under respektive evenemang i vårt kalendarium här på hemsidan. Evenemangen läggs upp kontinuerligt så snart de är bestämda, senast ca. två veckor innan.

Vem är det som arrangerar Verktygsklubben?
Det är en del av Stockholms läns museum som heter Slöjd Stockholm som arrangerar, närmare bestämt en av våra hemslöjdskonsulenter. Lokalen vi hyr ligger i UngZon Flempan, en ungdomsgård i Flemingsberg centrum som drivs av Huddinge kommun.

Är verktygsklubben bara för ungdomar?
Nej, alla är välkomna. Barn måste ha någon vuxen i sällskap, men betalar i gengäld inget inträde. Ungdomar kommer in för halva priset (de gånger vi tar inträde, ibland är det gratis).

Hur hittar jag till Verktygsklubben?
Slöjd Stockholms lokal ligger i ungdomsgården UngZon Flempan, i Flemingsberg centrum. Adressen är Röntgenvägen 15 och ligger bredvid Flemingsbergs Bibliotek, mittemot kyrkan. Kommer du med bil finns det parkering framför Flemingsberg centrums galleria och i ett parkeringshus. Kommer du med buss går du upp för trapporna till vänster om gallerian och tar till höger när du är uppe, ungdomsgården ligger precis om hörnet. Vägbeskrivning hittar du på t.ex. Google Maps. Observera att man inte kommer med bil ända fram till dörren, vägbeskrivning till adressen visar parkeringen utanför gallerian.

Är lokalen tillgänglig för den som sitter i rullstol eller har svårt att gå?
Ja, det finns hiss och rulltrappa från gatuplan framför Flemingsberg centrum upp till Röntgenvägen. Till och inuti lokalen finns det ramper. Tyvärr finns det ett par trösklar att ta sig över. Det finns även en tillgänglighetsanpassad toalett.

Jag har fler frågor, vem kan jag fråga?
Hör av dig till Mattias Broström på 0765269473 eller skicka ett mail till mattias.brostrom@stockholmslansmuseum.se

Relaterade Evenemang

close-icon