Till innehållet

Sommarkorgar Länsmansgården

Sommaren 2020 arrangerar Slöjd Stockholm och Österåkers konsthall en utställning om korgar på Länsmansgården i Åkersberga. Vernissagedag är 13 juni och utställningen pågår till 16 augusti. Under utställningsperioden kommer det även att ske många spännande programpunkter och aktiviteter, bland annat kurser med en lettisk korgmästare. Vi vill också komma i kontakt med dig som gör korgar, se längre ner.

Historiskt sett har korgen varit viktig för samhällsekonomin, både som inkomst för den enskilda slöjdaren, och för transporter och förvaring innan plast och wellpapp gjorde sitt intåg. Korgen har därmed blivit en viktig del av vårt materiella kulturarv, och få slöjdföremål kan tävla med korgen om att stå som symbol för detta arv. Korg är en slöjdform med stor variation, de flesta material förekommer, och även om man ofta använder trä eller hårda material så påminner teknikerna mer om textil flätning och vävning, det finns ett oändligt antal korgtyper och användningsområden. Dessutom förekommer korgar i många kulturer över hela världen, vilket ger möjlighet att lyfta blicken och bjuda in utländska aktörer. Utställningen kommer att visa ett stort antal nya och äldre korgmodeller i olika material och flättekniker, både från Stockholm och andra delar av Sverige och världen.

Utställningen tjuvstartar redan fredag 12 juni på konsthallens Äldredag, med demo och visning m.m. På vernissagedagen lördag 13 juni kan man gå kurs, titta på utställningen och korgmakare i arbete samt lyssna på samtal om korgar. Fler aktiviteter läggs till efterhand, se vårt kalendarium för mer information.

Person bär korg i skogen.

Så kallad spånkorg av furu.

Upprop

Vi söker dig som gör korgar, både enstaka unika föremål och småskalig tillverkning. Vi är intresserade av både nyskapande och experimentella korgar, samt traditionella former och material. Vill du vara med i utställningen och eventuellt sälja dina korgar, eller vill du hålla i en aktivitet, såsom en ”prova-på”, demo eller en kurs, hör av dig snarast till Mattias Broström på telefon eller e-post, se nedan.

Blåmålad spånkorg

Blåmålad spånkorg av A.I. Arne Insulander

Bakgrund

Syftet med samarbetet är att lyfta kunskapen om och främja allmänhetens intresse för korgar, dess material och användningsområden, dess tillverkningsmetoder och tillverkare, dess form och historia. Målsättningen för Slöjd Stockholm är att nå en delvis ny publik i norra delen av länet.

Hösten 2019 blev Slöjd Stockholm kontaktade av Österåkers konsthall som ville inleda ett samarbete kring något slöjdrelaterat. Diskussioner påbörjades och man enades om temat ”korgar”. Orsaken till att det blev korgar är att det är en slöjd som överbryggar flera områden inom slöjden. Det kommer att bli ett samarbete med en korgutställning i centrum, som pågår 13 juni – 16 augusti 2020. Parallellt med utställningen kommer olika slöjd- och korgrelaterade aktiviteter att äga rum, allt på Länsmansgården i Österåker.

 Frågor och information

Mattias Broström, hemslöjdskonsulent hård slöjd, 0765269473, mattias.brostrom@stockholmslansmuseum.se

Charlotte Hellsten Husman, hemslöjdskonsulent textil slöjd, 0765269471, charlotte.hellsten.husman@stockholmslansmuseum.se

Österåkers konsthalls hemsida.

 

close-icon