Till innehållet

Sommarkorgar Länsmansgården

Sommaren 2020 arrangerar Slöjd Stockholm och Österåkers konsthall en utställning om korgar på Länsmansgården i Åkersberga. Utställningen öppnar 13 juni och pågår till 16 augusti.

Historiskt sett har korgen varit viktig för samhällsekonomin, både som inkomst för den enskilda slöjdaren, och för transporter och förvaring innan plast och wellpapp gjorde sitt intåg. Korgen har därmed blivit en viktig del av vårt materiella kulturarv, och få slöjdföremål kan tävla med korgen om att stå som symbol för detta arv.

I utställningen visas nya och äldre korgmodeller i olika material och flättekniker, både från Stockholm och andra delar av Sverige och världen. Några av korgarna är gjorda av konstnärer på uppdrag av Österåkers konstförening, dessa och andra inlånade korgar i utställningen visar på att korgar kan vara så mycket mer än enbart ett förvarings- eller transportföremål.

Vi hoppas att dessa hantverksmässiga och konstnärliga korgar i utställningen ska inspirera människor till att vilja göra egna och använda korgar.

En del av utställningen i Österåkers konsthall Länsmansgården.

 

Återbrukade papperskorgar av konstnär P-O Söderlund.

Medverkande konstnärer

Annelie Renborg, stickade korgar
Woo-Bock Lee, pappers- och ståltrådskorgar
Åsa Olofsson, keramik
René Rudebrant, textilkorgar, toarullar, ståltråd
Olle Magnusson, återbrukade papperskorgar
P-O Söderlund, återbrukade papperskorgar
Aino Myllykangas, målningar
Petra Wadström, konstverk utomhus
Ulrika Mårtensson, knypplade korgar
Synnöve Mork, papper och påsförslutare
Ingrid Strååt, tuschteckningar, emalj

Medverkande korgmakare

Maria Holmerin Nord, korgar i nylonrep, tygtrasor och virkgarn
Jonas Hasselrot, korgar i gran
Andreas Sohlberg, knutkorg
Katarina Lundmark, pilkorgar
Soroptimistklubben Stockholm-City bidrar med återbrukskorgar av mjölk- och juicekartonger. Försäljningen bidrar till organisationens arbete med att stötta utsatta kvinnor och flickor.
Samt ett flertal namnlösa korgmakare vars flit legat till grund för många av de äldre korgarna från Slöjd Stockholms arkiv och enskilda privatpersoner som bidragit med korgar till utställningen.

 

En korg fungerar utmärkt när man vill ta med sina kompisar på äventyr.

Stora delar av utställningstexten är omarbetad och tagen ur boken Korgar Tradition och teknik av Jonas Hasselrot, Södertälje. (LTs förlag 1997).

Utställningen är ett samarbete mellan Österåkers konstförening och länshemslöjds-konsulenterna från Slöjd Stockholm vid Stockholms läns museum och har stöd av Medborgarskolan och Österåkers kommun. Utställningen är formgiven och gjord av Synnöve Mork, designer.

Bakgrund

Syftet med samarbetet är att lyfta kunskapen om och främja allmänhetens intresse för korgar, dess material och användningsområden, dess tillverkningsmetoder och tillverkare, dess form och historia. Målsättningen för Slöjd Stockholm är att nå en delvis ny publik i norra delen av länet.

Hösten 2019 blev Slöjd Stockholm kontaktade av Österåkers konstförening som ville inleda ett samarbete kring något slöjdrelaterat. Diskussioner påbörjades och man enades om temat ”korgar”. Orsaken till att det blev korgar är att det är en slöjd som överbryggar flera områden inom slöjden. Det kommer att bli ett samarbete med en korgutställning i centrum, som pågår 13 juni – 16 augusti 2020.

Frågor och information

Mattias Broström, hemslöjdskonsulent hård slöjd, 0765269473, mattias.brostrom@stockholmslansmuseum.se

Charlotte Hellsten Husman, hemslöjdskonsulent textil slöjd, 0765269471, charlotte.hellsten.husman@stockholmslansmuseum.se

Österåkers konstförenings hemsida.

Soroptimisternas hemsida

close-icon