Till innehållet

Zhen Xian Bao – workshop

Plats: Alstaviksvägen 11 A, Långholmen, Stockholm

Zhen xian bao – chinese thread book

Det här är en exklusiv prova-på-dag för dig som vill upptäcka konsten att vika etuier av papper.

Zhen xian bao, nål-tråd-bok, kallas de flesta sorters syetuier på rikskinesiska. En speciell variant är dessa med fack av finurligt vikt papper, ofta med omslag av indigofärgat tyg. De kallas i vissa kretsar även chinese thread book. De ser enkla ut på utsidan, men rymmer många nivåer av fack och lådor innanför omslaget.

Fodralen har använts av olika minoritetsgrupper i sydvästra Kina som Miao, Dong och Yao, som ofta har avancerat broderade dräkter. De har förvarat nålar, trådar, broderigarn, mönster och mallar i de olika facken, men även kvitton, fotografier och andra personliga minnessaker. Användningen har minskat allteftersom traditionerna förändras och denna typ av syetuier har under en lång tid nästan varit bortglömda, både i Kina och i resten av världen. Antagligen för att de är enkla bruksföremål gjorda av enkla material. Det har slitits ut och kommit ur modet. Sen 1990-talet har de rönt ett ökat intresse och blivit samlarobjekt, mycket genom turister som besökt de olika områdena. Fler och fler vill också lära sig att tillverka sina egna.

 

Tomas berättar om syetuiernas historia och du får lära dig att vika olika varianter av fack och lådor. Du hinner öva momenten och tillverka ett eget fodral med 8-11 fack, hopfällt mått ca 10 x 17 cm. Räcker tiden till kan du också dekorera med pennor, kritor eller akvarellfärg.

Allt pappersmaterial du behöver för att göra prover och ett eget syetui, samt färg att dekorera med finns till hands under dagen. Vill du göra ytteromslaget av tyg tar du med dig det. Du behöver en bit på ca 25 x 21 cm. Kvalitet som lakansväv fungerar bra, men även lite tjockare eller tunnare.  Det går också att använda loktapapper och andra mjuka papper.

Kursledare: Tomas Robefelt
Kurslängd: 8 studietimmar
Material och fika: ingår i deltagaravgiften (ej tyg till omslag)
Kallelse: Inför workshopen får du en kallelse via e-post med all info du behöver.

Anmälan: direkt till kursledaren på tomas@robefelt.se

Inga förkunskaper krävs!

close-icon